- Fransa’daki bir araştırma, günlük 5 dakikalık kriyostimülasyon seanslarının uyku kalitesini artırıp ruh halini iyileştirebileceğini ve anksiyete seviyelerini düşürebileceğini gösteriyor.
- Çalışma, en dinlendirici uyku evresi olan yavaş dalga uykusunda artış sağlarken bu etkilerin kadınlarda daha belirgin olduğunu ortaya koyuyor.
- Kriyostimülasyonun mekanizmalarını daha iyi anlamak ve farklı değişkenleri incelemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyuluyor.
Fransa’daki Poitiers Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırma günlük 5 dakikalık, -90°C sıcaklıkta bir kriyostimülasyon odası seansının uyku kalitesini, ruh halini ve anksiyete seviyelerini iyileştirebileceğini öne sürüyor. Etkilerin ortaya çıkması birkaç gün alsa da bu uygulamanın uyku düzenini iyileştirme ve kronik iltihaplanma veya demansın erken belirtileri gibi sağlık sorunlarına çözüm sağlama potansiyeli bulunuyor. Ayrıca elit sporcuların toparlanmasına da katkıda bulunabiliyor.
Çalışmada yaş ortalaması 23 olan 20 sağlıklı katılımcı, beş gün boyunca gözlemlendi. Katılımcılar, günlük kriyostimülasyon seanslarına katılırken alkol, kafein ve spordan uzak durdular. Uyku sırasında beyin ve kalp aktiviteleri kaydedildi ve ertesi sabah uyku kalitelerini değerlendirmek için bir anket doldurdular.
Bulgular, en dinlendirici uyku evresi olarak kabul edilen yavaş dalga uykusunda ilk iki döngü sırasında ortalama 7,3 dakikalık anlamlı bir artış olduğunu ortaya koydu. Yavaş dalga uykusu, hafıza fonksiyonu ve genel iyileşme için kritik öneme sahip. Ayrıca katılımcılar, ruh hallerinde iyileşme ve anksiyete seviyelerinde azalma bildirdi. Kadınların erkeklere kıyasla daha fazla fayda gördüğü, kriyostimülasyon protokollerinde cinsiyete özel ayarlamaların gerekebileceği önerildi ancak REM uykusu ve uykuya dalma süresi gibi bazı yönler tedaviden etkilenmedi.
Her ne kadar umut verici olsa da çalışmanın küçük örneklem büyüklüğü ve kriyostimülasyon ile iyileşen uyku arasındaki mekanizmaların ayrıntılı bir şekilde incelenmemiş olması, daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Kriyoterapi odasında geçirilen süre gibi değişkenler de keşfedilmeye değer. Bununla birlikte çalışma, tam vücut kriyostimülasyonunun iltihabı azaltabileceği, egzersiz sonrası kalbi yatıştırabileceği ve genel sağlığı iyileştirebileceği yönündeki mevcut kanıtlarla uyumlu.
Kriyoterapinin terapötik uygulamaları Antik Yunan’a kadar uzanıyor ve mevcut bulgular, bunun plasebo etkisinin ötesinde biyolojik bir etkisi olduğunu güçlendiriyor.
Araştırmacılar, gelecekteki çalışmaların bu sonuçlar üzerine inşa edilebileceğine ve kriyostimülasyonun uyku bozuklukları ve genel sağlık iyileştirmeleri için kullanım alanlarını genişletebileceğine inanıyor.
Derleyen: Eliz Canyurt