2021’de asteroit kuşağında bulunan bir gök cisminin, buzlu bileşimi ve Güneş’e yakınken kuyruklu yıldız benzeri davranışları ile ayırt edilen bir ana kuşak kuyruklu yıldızı olduğu doğrulandı. Araştırmacılar, bu bulguların iç Güneş Sistemi’ndeki buz dağılımını anlamak için önemini vurguluyor.
Yeni Bir Ana Kuşak Kuyruklu Yıldızının Keşfi
2021 yılında bilim insanları ana asteroit kuşağında gizemli bir cisim keşfettiler. Gezegen Bilimi Enstitüsü’nden Henry Hsieh, Carnegie Bilim Enstitüsü’nden Scott Sheppard ve Lowell Gözlemevi’nden Audrey Thirouin tarafından keşfedilen bu cismin bir ana kuşak kuyruklu yıldızı olduğu tespit edildi.
Ana kuşak kuyruklu yıldızları Mars ve Jüpiter arasındaki asteroit kuşağında yer alan buzlu cisimler; buzlu cisimler genellikle Güneş Sistemi’nin soğuk dış bölgelerinde bulunduğundan şaşırtıcı bir konum. Bu kuyruklu yıldızlar Güneş’ten uzanan kuyruklar ya da Güneş’in ısısının buzlarını buharlaştırması sonucu oluşan bulanık bulutlar gibi karakteristik özellikler gösteriyorlar. İlk ana kuşak kuyruklu yıldızlar 2006 yılında Hsieh ve Hawaii Üniversitesi’ndeki doktora danışmanı David Jewitt tarafından tanımlanmış.
Bilimsel Gözlemler ve Teknolojik Gelişmeler
Ana kuşak kuyruklu yıldızları, kuyruklu yıldızlara benzeyen ancak daha sıcak olan iç Güneş Sisteminde asteroit benzeri yörüngeler izleyen aktif asteroitler olarak adlandırılan daha geniş bir Güneş Sistemi nesneleri grubuna ait. Aktif asteroitler sadece buharlaşmış buzun neden olduğu kuyruklu yıldız benzeri davranışa sahip nesneleri değil, aynı zamanda toz bulutları ve kuyrukları çarpma veya hızlı dönüşten kaynaklananları da içeriyor. Ana kuşak kuyruklu yıldızlar ve aktif asteroitler nispeten nadir görülse de, gözlem teknikleri geliştikçe bilim insanları bunları daha sık keşfetmekte.
Hsieh ve meslektaşları, aktif asteroit 456P/PANSTARRS’ı Ekim 2024’te Magellan Baade Teleskobu ve Lowell Discovery Teleskobu kullanarak iki kez gözlemledi ve 14. teyit edilmiş ana kuşak kuyruklu yıldızı olarak statüsünü belirledi. Bulgularını Amerikan Astronomi Topluluğu Araştırma Notlarında yayınladı.
Derleyen: Fatmagül İsmailoğlu