Bilim adamları, Parker Solar Probe’dan Perşembe günü gece yarısı (Cuma günü 05:00 GMT) yanan sıcak uçuşu sırasında birkaç gündür iletişimsiz kaldıktan sonra bir sinyal aldı. Nasa, sondanın “güvenli” olduğunu ve güneş yüzeyinden sadece 3,8 milyon mil (6,1 milyon km) geçtikten sonra normale döndüğünü söyledi.
Ajans, “Güneş’in bu yakın çekim çalışması, Parker Solar Probe’un bilim adamlarının bu bölgedeki malzemenin milyonlarca dereceye kadar nasıl ısındığını daha iyi anlamalarına, güneş rüzgarının kökenini (Güneş’ten kaçan sürekli bir malzeme akışı) izlemesine ve enerjik parçacıkların ışık hızına nasıl hızlandığını keşfetmesine yardımcı olacak ölçümler yapmasına izin veriyor” dedi. Nasa web sitesine göre, 430.000 mil/saat (692.000 km/saat) hızla hareket eden uzay aracı, 1.800F’ye (980C) kadar sıcaklıklara dayanabildi.
Nasa’nın bilim başkanı Dr. Nicola Fox daha önce BBC News’e şunları söyledi: “Yüzyıllardır insanlar Güneş’i incelediler, ancak gerçekten gidip ziyaret edene kadar bir yerin atmosferini deneyimleyemezsiniz ve bu yüzden içinden uçmadıkça yıldızımızın atmosferini gerçekten deneyimleyemeyiz.”
Parker Solar Probe Nedir?
Parker Solar Probe, güneş sistemimizin merkezine doğru 2018’de fırlatıldı.
Güneş’i 21 kez geçti ve her zamankinden daha çok yaklaştı. Bugüne kadar en yakın yaklaşımında, sonda yıldızımızın yüzeyinden 3,8 milyon mil (6,1 milyon km) uzaktaydı.
11,5 cm (4,5 inç) kalınlığında bir karbon kompozit kalkanla korunuyordu, ancak uzay aracının taktiği hızlı bir şekilde girip çıkmaktı.
Aslında, insan yapımı herhangi bir nesneden daha hızlı hareket etti ve 430.000 mil hızla hızladı – Londra’dan New York’a 30 saniyeden daha kısa sürede uçmaya eşdeğer.
Derleyen: Damla Çinko