Lorenzo Gavassino, zaman yolculuğunun “büyükbaba paradoksu” gibi çelişkiler olmadan da var olabileceğini öne sürüyor.
Detaylar haberimizde…
Vanderbilt Üniversitesinden fizikçi Lorenzo Gavassino, zaman yolculuğunun kaçınılmaz olarak paradokslar yarattığına dair geleneksel görüşü sorguluyor. Örneğin geçmişe gidip dedesini öldürmek, kişinin kendi doğumunu engelleyerek bir çelişki yaratıyor. Gavassino, zaman yolculuğunun özellikle geçmişe gitmenin, geleneksel olarak düşünüldüğü kadar paradoksal olmayacağını öne sürüyor. Araştırması; entropi, uzay ve zamanı keşfederek fizik yasalarının geçmişteki olayları değiştirirken çelişki yaratmadan zaman yolculuğu yapmayı mümkün kılabilecek senaryoları destekleyebileceğini öneriyor.
Genel görelilik, zamanın kütleler ve gözlemcilerin hızlanması tarafından etkilendiğini kabul ederek kara delikler gibi ekstrem ortamlarda “kapalı zamansal eğriler” olasılığını kabul ediyor. Bu eğriler teorik olarak zaman içinde döngüler oluşturarak nesneleri veya insanları geçmişteki bir noktaya geri gönderebiliyor. Kurgu ve hipotez senaryoları, bu tür zaman döngülerinin sonuçlarını keşfetti ve bunların dalgalanan zaman çizelgelerine veya sürekli tekrar eden olaylara yol açabileceğini ortaya koydu.

Gavassino, bu zaman döngülerinin arkasındaki termodinamik ilkeleri incelerken sistemlerin zamanla daha dağılma eğiliminde olduğunu açıklayan entropiye odaklanıyor. Zaman yolcusunun yüksek entropi durumunun, geri döneceği düşük entropili geçmişle nasıl etkileşime gireceğini araştırıyor. Kuantum istatistiksel mekanikleri kullanarak Gavassino, zaman yolcusunun entropisinin, sistemin “paralel entropik zaman çizelgesine” dengeye oturacak şekilde ayarlanacağını ve böylece potansiyel paradoksların ortadan kalkacağını öne sürüyor.
Bu çerçevede, dedenin öldürülmesi gibi eylemler tersine çevriliyor; zaman döngüsündeki anılar ve olaylar esnek hale geliyor.
Bu çalışmanın teorik sonuçları büyüleyici olsa da zaman yolculuğu şu anda pratikte mümkün değil ve kuantum mekaniği ile genel göreliliğin birleşimi hala tamamlanmamış bir bilimsel meydan okuma.
Derleyen: Eliz Canyurt