Teknoloji çağı, yapay zeka yarışı, ABD’nin ChatGPT’si, Çin’in DeepSeek’i… Tüm dünya yapay zekayla sarsılırken güçlü ve nüfuslu devletler ise bu alanda liderliği üstleniyor. Peki, 1 milyar 429 milyon nüfuslu Hindistan, bu yapay zeka yarışı esnasında ne yapıyor?
Son dönemin en çarpıcı teknolojisi şüphesiz yapay zeka. Ülkeler, yapay zeka yatırımlarını milyar dolarlara çıkarıyor, herkes bu yeni teknolojinin bir köşesinden tutmaya çalışıyor. Haliyle, ortada büyük bir yapay zeka rekabeti var.
Yapay zeka rekabetinde liderlik, uzun süreler boyu ABD’de kaldı. ABD merkezli OpenAI şirketinin ChatGPT isimli yapay zekası, uzun zamandır bir başka yapay zekaya fırsat vermedi ve açık ara galip şekilde yoluna devam etti.

Çin, ABD’nin tahtına ortak olmuş durumda
Son dönemde ise DeepSeek isimli Çinli bir yapay zeka piyasaya sürüldü. DeepSeek, ChatGPT kadar güçlü ve ChatGPT’den çok daha maliyetsiz olduğu iddialarıyla kısa sürede yükseldi ve ChatGPT’nin tahtına göz dikti. Peki bu süreçte, Çin’den daha fazla nüfusu olan Hindistan yapay zeka alanında ne yaptı?
Yapay zeka yarışında Hindistan çok geride
Hindistan, nüfusu ve gücüne rağmen diğer devletlerden yapay zeka alanında çok geride kaldı. Binlerce yazılımcıya ve imkana sahip devlet, henüz kayda değer bir yapay zeka ilerlemesi kaydedemedi. Ancak Hindistan, şimdilerde bu konuda harekete geçmiş gibi görünüyor.
Hindistan hükümetinden “binlerce yapay zeka çipi” sözü
Yapay zeka alanında geri kalan Hindistan hükümeti, DeepSeek’e benzer bir “yerli yapay zeka alternatifi” geliştirmek için kısa süre içinde; yeni şirketlere, üniversitelere ve araştırmacılara binlerce üst düzey çip sağlama sözü verdi.

Yapay zeka patentlerinin yüzde 80’i ABD ve Çin’de
Yatırım ve patent noktasında da Hindistan’ın diğer ülkelerin gerisinde kaldığını söylemek mümkün. Çin ve ABD, büyük yapay zeka yatırımları yaparak birçok yapay zeka geliştirmiş, yapay zeka sektörüne öncülük yapmış durumda. Hindistan ise yatırım ve patent gibi önemli alanlarda bu iki süper gücün çok gerisinde kalıyor.
Stanford Üniversitesi’nin yaptığı yapay zeka canlılık endeksi sıralamasında Hindistan küresel olarak ilk beşte yer alırken, Çin ve ABD bu alanda çok daha fazla patent ve yatırım almış durumda. Örneğin, 2010 ile 2022 yılları arasında dünyadaki toplam yapay zeka patentlerinin %60’ını Çin, %20’sini ise ABD aldı. Hindistan ise yüzde 6 oranla bu oranların çok altında kaldı.
Hindistan’ın yapay zeka bütçesi ABD’nin 500’de 1’i kadar
Hindistan’ın devlet tarafından finanse edilen yapay zeka değeri ise karşılaştırmada çok daha düşük bir bütçeye sahip. ABD’nin yapay zeka altyapısı için ayırdığı 500 milyar dolarlık bütçeye karşılık Hindistan’ın yapay zeka misyonu yalnızca 1 milyar dolar civarında.

Hindistan’ın yetenek yönünden eksiği yok
Tüm eksikliklere rağmen Hindistan’ında geride kalmadığı birkaç alan var tabii ki. Hindistan, düşük yatırım ve araştırmaya rağmen dünya genelindeki yapay zeka çalışanlarının yüzde 15’ine sahip. Bu da Hindistan’ın aslında yapay zeka yeteneğinin yüksek olduğunu gösteriyor. Ancak çoğu yetenek, yurt dışında çalışmayı tercih ediyor ve ülkesi adına çalışmıyor.
Özetle, Hindistan yapay zeka alanında bir potansiyele sahip ancak düşük yapay zeka bütçesi, yetersiz patent alımı, kısıtlı imkanlar ve yarışa geç kalınması gibi birçok faktör, Hindistan’ı bu sektörde epey geride bırakıyor. Hindistan, bu alana olan desteğini ve dikkatini artırmadıkça da bu durum değişir gibi görünmüyor.
Derleyen: Ömer Kağan Selen