Konuyla ilgili doğrudan bilgisi olan bir kaynağa göre Facebook, önümüzdeki hafta meta veri tabanı oluşturmaya odaklanmasını yansıtmak için şirket adını değiştirmeyi planlıyor.
CEO Mark Zuckerberg’in 28 Ekim’de şirketin yıllık Connect konferansında bahsetmeyi planladığı, ancak daha erken açıklayabileceği yaklaşan isim değişikliği, teknoloji devinin son yıllardaki isim yıpranmasından sıyrılmayı hedeflediğini gösteriyor. Yeniden markalama, mavi Facebook uygulamasını Instagram, WhatsApp, Oculus ve daha fazlası gibi grupları denetleyen bir ana şirketin altındaki birçok üründen biri olarak konumlandıracak.
Facebook’un basın sözcüsü çıkan bu haberler için yorum yapmayı reddetti.

Facebook, Zuckerberg’in sonunda akıllı telefonlar kadar yaygın olacağına inandığı AR gözlükleri gibi tüketici donanımları üreten 10.000’den fazla çalışana sahip. Temmuz ayında, bundan sonraki birkaç yıl içinde, “biz etkili bir metaverse şirketi olmak için çabalayacağız. Artık insanlar bizi bir sosyal medya şirketi olarak bizi görmeyecek.” demişti.
Metaverse, tüm sanal dünyaların, artırılmış gerçeklik ve İnternet’in toplamı da dahil olmak üzere, neredeyse geliştirilmiş fiziksel gerçeklik ve fiziksel olarak kalıcı sanal alanın yakınsamasıyla oluşturulan kolektif bir sanal paylaşılan alan olarak tanımlanıyor.
Böylesi bir marka değişikliğinin, ABD’de Facebook’un bugün sosyal platformunun işleyiş şekline yönelik yoğun incelemelerin olduğu bir dönemde gelmesi dikkat çekici. Eski bir çalışan ve ihbarcı olan Frances Haugen, kısa süre önce The Wall Street Journal’a bir dizi şirket belgesini sızdırmış ve Kongre önünde Facebook aleyhine ifade vermişti. Başta ABD olmak züere bir çok ülkede yasa koyucular antitröst davaları ile şirketi bölmeye çalışıyor ve Facebook’un nasıl iş yaptığına dair kamuoyu güveni günden güne bu haberlerle düşüyor.
Facebook, hedefleri genişledikçe şirket adını değiştiren ilk tanınmış teknoloji şirketi değil. 2015’te Google, kısmen artık sadece bir arama motoru değil, sürücüsüz arabalar ve sağlık teknolojileri üreten şirketlerden oluşan genişleyen bir holding olduğunun sinyalini vermek için Alphabet adlı bir holding altında tamamen yeniden örgütlenmişti. Ve Snapchat, 2016’da Snap Inc. olarak yeniden markalaştı, aynı yıl kendisini bir “kamera şirketi” olarak adlandırmaya başladı ve ilk Spectacles kameralı gözlük çiftini piyasaya sürdü.

Facebook’un isim değiştirdikten sonra adının ne olacağına dair neredeyse hiç bir gerçekçi duyum yok. Şirket isim değişikliğini oldukça gizli tutuyor. Öyle ki üst düzey yöneticiler arasında bile yeni ismin yaygın olarak bilinmediği söyleniyor. Olası bir ismin, şirketin son birkaç yıldır geliştirmekte olduğu Facebook-meets-Roblox’un henüz yayınlanmamış VR versiyonunun adı olan Horizon ile bir ilgisi olabilir. Bu uygulamanın adı, Facebook’un Horizon Workrooms adlı işyeri işbirliği için bir sürümünü tanıtmasından kısa bir süre sonra Horizon Worlds olarak değiştirilmişti.
Facebook, gelecek nesil teknolojiye daha fazla odaklanmak için sürekli olarak zemin hazırlıyor. Zuckerberg geçen yaz, özel bir metaverse ekibi kurdu. Daha yakın zamanlarda, AR ve VR başkanı Andrew Bosworth’un baş teknoloji görevlisine terfi ettirileceğini duyurdu. Ve sadece birkaç gün önce Facebook , Avrupa’daki metaverse üzerinde çalışmak için 10.000 çalışanı daha işe almayı planladığını duyurdu .
Metaverse “Büyük bir odak olacak ve bunun sadece internet geliştikçe mobil internet sonra, bu şekilde bir sonraki bölümün büyük bir parçası olacak düşünüyorum” diyen Zuckerberg “Ve bence bu, şirketimiz için de bir sonraki büyük adım olacak, bu alanda kendini gerçekten ikiye katlayacak.” diye konuştu.
İşin karmaşık yanı, Facebook son haftalarda metaverse fikrini yoğun bir şekilde teşvik ediyor fakat metaverse hala geniş çapta anlaşılan bir kavram değil. Terim, ilk olarak bilimkurgu romancısı Neal Stephenson tarafından insanların distopik, gerçek bir dünyadan kaçtığı sanal bir dünyayı tanımlamak için icat edildi. Şimdi dünyanın en büyük ve en tartışmalı şirketlerinden biri tarafından benimseniyor. Muhtemelen Zuckerberg büyük lansmanda kendi sanal dünyasının neden kaçmaya değer bir yer olduğunu açıklamak zorunda kalacak.