Anlık mesajlaşma denilince akla ilk gelen uygulamalar WhatsApp ve Telegram. Whatsapp Facebook’a satıldıktan sonra daha çok çökmeleri ile gündem olurken Telegram ise hala güven vermeyen uygulamaların başında geliyor. Peki hangisi neden tercih edilmeli?
WhatsApp ve Telegram, mesaj ve çeşitli medya türlerini sınırsız bir şekilde paylaşabildiğimiz, herkesin her yerden erişebileceği çevrim içi iletişim araçları.
İki uygulama benzer özellikler sunduğundan, kullanıcıların genellikle sorduğu soru şu oluyor: Hangisi daha iyi? Her ikisinin de kendince artıları ve eksileri var. Hangi uygulamayı tercih etmeniz gerektiğini belirleyen faktör sizin bir anlık mesajlaşma uygulamasından ne beklediğinizdir.
WhatsApp ve Telegram’ın en popüler ve sık kullanılan özelliklerinin karşılaştırılması ise tablodaki gibi:
- Ana sayfadan arama yapılabilir.
- Akıllı telefon ve web sitesi üzerinden erişilebilir.
- Gizli sohbetler yok.
- Mesajlar kaybolacak şekilde ayarlanabilir.
- Medya dosyaları için 16MB, belgeler için 100MB gönderme üst limiti.
- Gruplar en fazla 256 kişiye kadar olabilir.
- Kişi eklemek için telefon numarası kullanılmalı.
Telegram
- Her çeşit medya dosyası gönderilebilir.
- Birçok farklı cihazdan erişilebilir.
- Uçtan uca şifreli gizli sohbetler.
- Tam kontrole sahip olduğunuz kapsamlı gizli sohbetler.
- 2GB dosya gönderme limiti.
- Gruplar 200.000 kişiye kadar olabilir.
- Kişiler anonim bir şekilde yalnızca kullanıcı adıyla eklenebilir.
Kullanım Kolaylığı
İster iş için ister aileniz ve arkadaşlarınızla iletişim halinde kalmak için kullanın, kullanım kolaylığı göz önünde bulundurmanız gereken en önemli özellik.
İki uygulamanın da kullanımının gayet basit olduğu söylenilebilir. Tüm sohbet seçeneklerini ana sayfada sıralanmış bulunmakta. Ek olarak WhatsApp, aramalarda çok vakit geçiren kullanıcılar için, kolay erişilebilir arama sekmesine sahip.
Her iki uygulamada da sağ altta bulunan bir düğmeyi tıklayarak sohbete başlayabilirsiniz. Bir grup oluşturmak da bir o kadar basit. Asıl fark, sohbet deneyiminde yatmakta. Telegram, yüzlerce çıkartma ve animasyonlu emoji dahil olmak üzere, çeşitli yüksek boyutlu dosyaları bile paylaşmanızı sağlayarak daha sorunsuz bir sohbet deneyimi sunmakta.
Senkronizasyon
Aynı uygulamayı farklı platformlardan kullanmayı seviyorsanız Telegram sizin için daha uygun olacaktır. Aynı hesabı farklı akıllı telefonlardan kullanabilmeniz için sohbetlerinizi ve dosyalarınızı farklı cihazlarla eşitler. Fakat WhatsApp böyle bir özellik sunmuyor. Hesabınıza farklı bir yerden giriş yaptığınızda otomatik olarak önceki cihazdan çıkış yapmış oluyorsunuz.
Gizli Sohbetler
Telegram, benzersiz özelliği olan gizli sohbetler nedeniyle popüler hale geldi. Bunlar her iki kullanıcı için de silinebilen, özel, uçtan uca şifreli sohbetler. WhatsApp benzer bir özellik sunmuyor, bu nedenle daha fazla gizlilik istiyorsanız Telegram’ı seçmenizi öneririz.
Kendi Kendini İmha Eden Mesajlar
WhatsApp kısa süre önce Telegram’ın en popüler özelliklerinden biri olan “kaybolan mesajlar” özelliğini tanıttı. Telegram’da sohbet ederken belirli bir süre sonra mesajların otomatik olarak silineceği bir zamanlayıcı ayarlayabilirsiniz. Böylece konuşmanız bittiğinde sohbet her iki taraf içinde silinmiş oluyordu. Artık WhatsApp’da benzer özelliğe sahip olsa da Telegram’da olduğu kadar kapsamlı ve özelleştirilebilir değil.
Dosya Paylaşımı
Filmler, şarkılar ve videolar gibi büyük dosyaları paylaşacaksanız bunu yapabilecek platforma ihtiyacınız olacaktır. İki uygulama karşılaştırıldığında Telegram açık ara kazanan oldu. Telegram 2GB’a kadar dosya paylaşmanıza izin verirken WhatsApp medya dosyaları için 16MB ve belgeler için 100MB ile sınırlı.
Gizlilik
Hassas konular konuşan kullanıcılar, hatta sohbetlerini ve kişisel bilgilerini gizli tutmak isteyen günlük kullanıcılar için güvenlik ve gizlilik ayarları çok önemli olabilir.
Telegram bu alanda da açık ara kazanan oldu. Telegram’da telefon numarası ve hiçbir kişisel veri kullanmadan istediğiniz kişiyle sohbet edebilirsiniz. Böylelikle anonim kalabilir ve bilgilerinizin nasıl paylaşılıp paylaşılmadığı konusunda tam kontrole sahip olabilirsiniz.
Sohbette daha fazla mahremiyete ihtiyacınız varsa Telegram’ın gizli sohbetleri işinize yarayabilir. Gizli sohbetler, kullanıcıların mesaj iletmesine veya ekran görüntüsü almasına izin vermez, bu nedenle verileriniz oldukça güvenlidir. Fakat insanların sohbetin fotoğrafını harici olarak çekmek için başka bir cihaz kullanabileceğini unutmayın.
WhatsApp, sohbetler ve aramalar için uçtan uca şifreleme sunar, bu nedenle ortalama mesajlaşma uygulamasından daha güvenlidir. Ancak Meta’ya aittir, bu nedenle şirket, WhatsApp’ı kullandığınızda toplanan verilere erişebilir.
WhatsApp mı Telegram mı? Kazanan kim?
Hangi anlık mesajlaşma uygulamasının daha iyi olduğuna karar vermekte bireysel ihtiyaçlar büyük rol oynarken özellikler göz önüne alındığında Telegram bariz bir kazanan. Telegram, sohbet deneyiminizi daha güvenli, kolay ve eğlenceli hale getiren daha kapsamlı ve verimli özelliklere sahip.
Fakat bu durum WhatsApp’ın kötü olduğu anlamına gelmiyor. Hâlâ en iyi ve popüler uygulamalardan biri. Aylık 2 milyardan fazla aktif kullanıcısı var. Telegram ise bu yıl itibariyle yalnızca yaklaşık 550 milyon aktif kullanıcıya sahip. Yani birçok kullanıcıyla tek bir platform üzerinden konuşmak istiyorsanız WhatsApp sizin için daha uygun bir seçim olabilir.