Çevrim içi toplantıların pandemi tarafından tetiklenen yaygınlaşması, ekip üretkenliğinizi öldürüyor ve aşırı yüklenmiş bilgi çalışanlarının gereğinden fazla yorulmasına sebep oluyorsa Alman girişim tl;dv tam da şu araca sahip olabilir: Zoom ve Google Meet gibi video konferans platformları için bir uzantı geliştirdi. Bu uzantı, katılımcıların, toplantı sona erdikten sonra önemli bilgileri hızlı ve kolay bir şekilde yeniden görebilmek için önemli anları kaydetmek, yazıya dökmek ve zaman damgası eklemek için kullanabilecekleri bir dizi yetenek üzerinde.
Fikir, araçlar paketinin toplu olarak herkesin her toplantıya gerçek zamanlı olarak katılmasına gerek kalmadan kendilerine ve iş arkadaşlarına gelen bilgi akışını takip etmelerine yardımcı olur. (İnternet argosunda “çok uzun; görüntülemedi” anlamına gelen tl;dv adı buradan gelir.)
Büyük video konferans platformları kayıt işlevi gibi temel şeyler sunuyor. Fakat 2020 kışında kurulan girişim Slack gibi popüler ofis üretkenlik araçlarıyla düzgün bir şekilde bütünleşirken üçüncü taraf canlı toplantı platformlarını geliştirebilecek bir dizi ekstrayı birleştirme konusunda için bir boşluk olduğunu düşünüyor.
Bilgi yapılandırma kolaylığının ötesine geçerek kullanıcıların muhteşem toplantı seslerini, içeriğe bağlı olarak dahili eğitim veya harici pazarlama gibi çeşitli daha geniş amaçlar için kullanılabilecek video dönüştürmelerine olanak tanıyan kırpma araçlarına da sahip.
Platform 2021 yazında piyasaya sürüldü ve şu anda çoğunluğu yeni kurulan şirketler ve KOBİ’ler olmak üzere yaklaşık 300 ödeme yapan müşterisi var. Büyük çoğunluk (~%95), ücretsiz bir yaklaşım benimsediği için henüz ödeme yapmıyor, yani belirli özellikleri (transkripsiyon gibi) ücretsiz sunuyor ama binlerce profesyonel kullanıcı, ücretsiz zaman kazandıran araçlarından mutlu bir şekilde yararlanıyor.
tl;dv’nin kurucu ortağı ve CEO’su Raphael Allstadt “Dünyanın her yerinde çalışanlar, toplantılarda haftada en az on dört saat harcıyor. Çoğu zaman, mikrofonları sessizdeyken pasif bir şekilde dinliyorlar. tl;dv, insanların her çağrıya canlı katılmak yerine toplantılara hızla yetişmesine yardımcı oluyor. Başarıyı, bir kullanıcının canlı aramaya katılmak yerine kaydedilmiş bir tl;dv’yi ne sıklıkta izlediğine göre ölçüyoruz. Bir kullanıcı sık sık tl;dv vurgularını ve kliplerini izlediğinde bunu, ihtiyaç duydukları bağlamı kazandıklarının ve gerçekten önemli olan işe odaklanmaya başlayabileceklerinin bir işareti olarak görüyoruz.” diyor.
K Fund’dan Jaime Novoa yaptığı açıklamada tl;dv çekirdeğinin oluşturulmasıyla ilgili olarak şunları ekledi: “Toplantıya katılamayanlar daha sonra izleyebilmeleri için K Fund’da uzun süredir bazı şirket içi toplantılarımızı kaydediyorduk. Bu, pandemi ve hibrit çalışma biçimleriyle patladı. tl;dv bunu başka bir düzeye getiriyor ve biz de açıkçası firmada yoğun kullanıcılarız. Bu yalnızca aramaları kaydetmenin saf yönü ile ilgili değil, aynı zamanda çalışma şeklimizin önemli bir parçası haline gelmesi için Takvim, Notion, Google Dokümanlar vb. gibi diğer üretkenlik araçlarıyla bütünleşme biçimiyle de ilgilidir.”
Peki, tl;dv nasıl çalışır?
Kullanıcılar, önemli anları işaretlemek için zaman damgalarını manuel olarak tetikler ve/veya notlar ekler. Bu nedenle her ne kadar bu işlevi daha sonraki bir tarihte eklemeyi düşünse bile toplantı tutanaklarının oluşturulmasını otomatikleştirmeye (bazı rakiplerin aksine) çalışmıyor.
Neden otomatikleşmeye karşı olduklarıyla ilgili sorulan soruya Allstadt, bazı erken kullanıcıların otomatik not alma araçlarıyla ilgili kötü bir deneyime sahip olduklarını anlattı. Bu nedenle gerçek insanların not alma işini yapmasını çok basit hale getiren bir arayüz/iş akışı oluşturmaya odaklanmaya karar verdiklerini söyledi.
“Otomatik not alma aracı değiliz. Toplantı tutanaklarına güvenebilmek önemlidir, bu nedenle tl;dv, kullanıcılar için not almaya çalışmak yerine kullanıcıların not almasını basitleştirmeye odaklanır. Fakat otomatik not alma yazılımındaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Bu teknolojinin kullanıcılarımız için yeterince iyi olduğunu hissettiğimizde onu entegre edeceğiz!”
Allstadt, tl;dv’nin şu anda nasıl çalıştığını açıklayarak şunları ekliyor: “Toplantı sırasında, tl;dv kullanıcıları bir düğmeye tıklayarak veya kısa notlar yazarak önemli anlara zaman damgası vurabilir. Bu işlev aynı zamanda belirli iş arkadaşlarını etiketlemelerine de olanak tanır. Kayıt ve döküm, toplantıdan sonra anında kullanılabilir ve tüm katılımcılarla otomatik olarak paylaşılır. tl;dv, hangi içeriğin başkaları için özellikle yararlı veya ilginç olduğunu göstermek için bir toplantıya her erişildiğinde düzenleyiciyi bilgilendirir. Düzenleyici ayrıca kesitler oluşturabilir ve bu belirli klipleri görüşmede olmayan ekipler, yatırımcılar, paydaşlar veya yöneticilerle paylaşabilir. Kayıtlı toplantı içeriğinden video klipler oluşturmak için, tl;dv kullanıcıları, dökümü önemli kısımlar için tarar, ilgili metin parçasını seçin ve platformun toplantının bu dilimini paylaşılabilir bir video parçacığına dönüştürmesini sağlamak için bir düğmeye basmaları yeterli.
tl;dv’nin platformuyla ilgili dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta, toplantı kayıtlarının şu anda uçtan uca (E2E) şifreli olarak depolanmaması. Allstadt’a göre, müşteri verilerini Amazon Web Hizmetleri tesislerinde depolamak ve AWS ile olan ve AWS’den gelen tüm iletişimi şifrelemek. Şu anda 256 bit şifreleme, bu ekstra sağlam güvenlik katmanını eklemenin kısa vadeli yol haritasında olduğunu söylese de.
E2E şifrelemesinin olmaması, pandemi döneminde güvenliğinin iddia ettiği kadar sağlam olmadığı ortaya çıktı ve Zoom için itibar sorunlarına neden oldu. Platform daha sonra bu güvenlik ve gizlilik endişelerini gidermeye odaklanacağına söz verdi ve ödeme yapmayan kullanıcılar da dahil olmak üzere E2E şifrelemesini kullanıma sunmaya devam etti.