ABD’de son yılların en büyük toplumsal tartışmalarından biri yaşanıyor. Bir çok eyalette kürtajın yasaklanması veya var olan yasakların daha da sıkı kontrole alınması için yapılan başvurular yüksek mahkeme tarafından değerlendirilmeye alındı. Gözler çok sayıda çalışanı olan ulusal ve uluslararası teknoloji şirketlerine çevrildi.
Yasa henüz çıkmamış olsa da içeriden alınan bilgiler Yüksek Mahkeme’nin yerel hükümetlerden yana tavır alacağını ve kürtaj yapmanın zorlaştırılması veya tamamen yasaklanması için bir yasa çıkarılacağı yönünde. Eğer yasa yürürlüğe girerse ABD Anayasası resmen kürtaj hakkının yanında olmadığını resmen belgelemiş olacak.
ART ARDA AÇIKLAMALAR GELDİ
Kürtaj hakkının kısıtlandığı eyaletlerde çalışanlar bu hakkın yasaklanmadığı bazı eyaletlere yolculuk yapıyor ve bu haklarını o eyaletlerde kullanıyor. Çalışanlara hem yol hem de sağlık masrafı olarak oldukça yüksek bir fatura çıkaran bu süreç için gözler büyük şirketlere çevrildi. Çok sayıda çalışanı ulusal olarak her eyalete yayılmış olan Uber, Ebay, Microsoft, Netflix, SurveyMonkey, Twillo, Airbnb, Dualingo gibi şirketler art arda kürtaj yasası ile alakalı açıklamalarda bulundu.
İlk açıklama ABD’deki en büyük online emlak piyasası şirketlerinden biri olan Zillow’dan geldi. Eski Microsoft yöneticileri ve Microsoft yan ürünü Expedia’nın kurucuları olan Rich Barton ve Lloyd Frink tarafından kurulan Zillow yaptığı açıklamada “Çalışanlarımızın kendileri için doğru olan sağlık hizmeti seçimlerini yapma haklarını kuvvetle destekliyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz. Sağlık yararlarımız, hasta tarafından seçilmiş, tıbbi olarak gerekli veya her ikisi de dahil olmak üzere (kürtaj da dahil olmak üzere) çok çeşitli üreme sağlığı hizmetlerini kapsamaktadır” dedi. Zillow açıklamasında “İleriye dönük olarak, kapsamımızın üreme sağlık hizmetlerine güvenli erişimi içerdiğinden emin olmaya devam edeceğiz. Bu doğrultuda çalışanlarımıza bu önemli seyahatleri için 7.500$ ödeyeceğiz.” dedi.
NETFLIX’DEN AÇIKLAMA
Momentive (eski adıyla SurveyMonkey) çalışanlara kürtaj, kısırlık ve cinsiyeti doğrulayan bakım seyahati için çalışan ve bağımlı masrafları karşılayacağını söyledi. Netflix ve Twilio da kürtaj yaptırmak için seyahat etmek zorunda kalan çalışanlarına ödeme yapmayı planlıyor; Twilio, Üreme Hakları Merkezi’ne 100.000 dolar bağış yapacağını söyledi.
Netflix adına açıklama yapan bir sözcü “Netflix, ABD sağlık planlarımız aracılığıyla kanser tedavisi, organ nakli, cinsiyeti doğrulayan bakım veya kürtaj için seyahat etmesi gereken ABD’li tam zamanlı çalışanlar ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler için seyahat geri ödeme kapsamı sunuyor” dedi. Sözcü “Bu, çalışan ve/veya bakmakla yükümlü oldukları kişi başına hizmet başına 10.000 dolarlık bir ödenektir.”dedi.
AIRBNB YASA GÜNDEME GELMEDEN AÇIKLAMIŞTI
Söz konusu yasa gündeme gelmeden önce Airbnb, geçen sonbaharda yaptığı duyuruda, ABD kürtaj kısıtlama yasaları kapsamındaki tüm Airbnb Ev Sahiplerine mali ve diğer şekillerde destek sunacağını belirtmişti. Bir sözcü verdiği bir demeçte, “Airbnn olarak ABD sağlık sigortası üreme haklarını destekliyoruz. Çalışanlarımızın üreme bakımı konusunda seçim yapmak için ihtiyaç duydukları kaynaklara sahip olmalarını sağlamak için adımlar attık” dedi.
Duolingo’nun bir sözcüsü şirketin “ABD’deki her Duolingo çalışanının kürtaj hizmetlerine erişim için gerekli seyahat masraflarının geri ödenmesi de dahil olmak üzere üreme sağlığına erişebilmesini sağlamak için zaten var olan avantajlarımızı şimdi yeniden güncelledik.” dedi.
UBER “SORUŞTURMA AÇILAN SÜRÜCÜNÜN DE YANINDAYIZ”
Bir Uber sözcüsü ise “Çalışanlara Uber’in ABD’deki sigorta planlarının, hamileliğin sonlandırılması ve sağlık hizmetlerine erişim için seyahat masrafları da dahil olmak üzere bir dizi üreme sağlığı yardımını kapsadığını yineledik. Ayrıca sürücülerin arkasında durmaya devam edeceğiz ve herhangi bir sürücüye platformumuz üzerinden bir kliniğe ulaşım sağladığı için eyalet yasalarına göre dava açılması durumunda yasal masrafları da Uber olarak biz karşılayacağız.” dedi.
Bu şirketlerin yanında önemli büyük şirketlerden hem Citigroup hem de JPMorgan Chase, kürtaja izin veren eyaletlere seyahat için ödeme yapıyor. Tesla, Yelp ve Amazon da, kürtaj dahil “tehdit edici olmayan” tıbbi bakım arayan çalışanların seyahat masraflarını yılda 4.000 dolara kadar karşılıyor.
Meta (Facebook) ve Twitter’ın konu hakkında herhangi bir açıklama yapmaması da dikkat çekti.
YASAYI DESTEKLEYENLERE MİLYON DOLARLAR AKITTILAR
ABD’de bu kadar teknoloji şirketinin çalışanlarının yanında yer alması ve bazılarının açıkça kürtaj yasasına karşı gelmesine rağmen söz konusu şirketlerin kürtaj yasasının geçmesi için çalışan parti ve milletvekillerine büyük katkılar sağladığı da bir gerçek.
JPMorgan, kürtaj yasaklarının sponsorlarına 100.000 dolardan fazla bağışta bulundu. Yelp, Uber ve Lyft de son birkaç yılda kürtaj karşıtı milletvekillerine onbinlerce dolar katkıda bulundu. Citigroup Cumhuriyetçi Parti’ye 6,2 milyon doların üzerinde bağışta bulunurken kürtaj yasasının yılmaz savunucusu olan Texaslı vekillere yarım milyon dolar kampanya ödemesi yaptı.