BepiColombo’nun Merkür görevinin arkasındaki Avrupalı ve Japon ekip, uzay aracının gezegenden son geçişinin ilk görüntüsünü paylaştı. Siyah-beyaz görüntü gezegeni inanılmaz ayrıntılarıyla gösteriyor. Gezegenin yüzeyi milyarlarca yıllık asteroit ve kuyruklu yıldız bombardımanından kaynaklanan sayısız kraterle dolu.
Görüntü 23 Haziran’da Merkür Gezegensel Yörünge Aracı tarafından gezegen yüzeyinin yaklaşık 570 mil (920 kilometre) üstünden yakalandı. Avrupa Uzay Ajansı (ESA), uzay aracının görüntü alınmadan sadece beş dakika önce Merkür’ün yüzeyinin sadece 124 mil (200 kilometre) yakınına geldiğini belirtti.
Görüntüde Merkür Gezegensel Yörünge Aracının parçaları da görülüyor. Örneğin uzay aracının manyetometre bomu, sol alttan sağ üste doğru hareket ederken görülebilir ve sağ altta orta kazançlı antenin küçük bir kısmı da çerçeve içinde fark edilebiliyor.
Bu haftaki uçuş, Mercury Planetary Orbiter tarafından gerçekleştirilen ikinci uçuştu ve gezegen yüzeyinin yaklaşık 620 mil (1.000 kilometre) üzerinde bir görüntü yakalayan ilk uçuştan sekiz ay sonra gerçekleşti.
ESA’nın BepiColombo proje bilimcisi Johannes Benkhoff, “Kısa süreli uçuşlarda bile, bu bilim “kapmacaları” son derece değerlidir. Dünya standartlarındaki bilim laboratuvarımızı, Merkür’ün çevresinin yörüngede bir kez erişemeyeceğimiz çeşitli ve keşfedilmemiş kısımlarından geçirirken, aynı zamanda ana bilim misyonuna mümkün olduğunca hızlı ve sorunsuz bir şekilde geçeceğimizden emin olmak için hazırlıklara bir başlangıç yapıyoruz.” dedi.
Ana bilim misyonu, ESA’nın Merkür Gezegensel Yörünge Aracı aynı zamanda BepiColombo misyonunun bir parçası olan Japonya’nın Merkür Manyetosferik Orbiter’ı ile birlikte ESA’nın Merkür Gezegensel Yörünge Aracı’nın ana yıldızına çok yakın yörüngede dönen bir gezegenin kökeni ve evrimi hakkında daha fazla bilgi edinmek amacıyla Merkür’ün çekirdekten yüzeye süreçlerini, manyetik alanını ve ekzosferini analiz ettiğini görecek.
ESA, gözlemlerin “güneş rüzgarının yönlendirdiği manyetosferik süreçleri anlamanın anahtarı olacağını ve BepiColombo’nun gezegenin manyetik alanı ve güneş rüzgarının gezegenle aynı anda iki farklı yerde etkileşimi hakkında benzersiz gözlemler sağlayarak yeni bir çığır açacağını” söyledi.
Yörünge aracı şu anda Dünya’ya ek görüntüler gönderiyor. ESA, gönderilen tüm görüntülerin 27 Haziran Pazartesi günü Planetary Science Archive’da halka açıklanacağını belirtti.