Dünyada çip krizinin gündemde olduğu şu günlerde Samsung, daha hızlı ve daha verimli bir çip sınıfı olan 3nm (nanometre) işlemcilerin seri üretimine başladığını duyurdu. Bu çip, daha az güçle daha yüksek performans vaat ediyor. Samsung’un yeni çipi akıllara şu soruyu getiriyor: Yeni çipler küresel çip kıtlığını durdurmaya yetecek mi?
Çip krizi; çip üreticilerinin, salgın sürecinde talebin arttığı akıllı telefon ve elektronik ürünlere öncelik vermesiyle otomotivde başlayan çip tedarikine ilişkin bir sorun olarak bilinse de ekonomik, politik, siyasi olmak üzere pek çok nedenden kaynaklanıyor ve giderek büyüyor. Özellikle çip üreticilerinin kendi arasında giriştiği rekabet ve hırs ortamı krizin ana sebeplerinden biri. Buna bir de kötü planlama ve doğal afet faktörü eklenince bugün hala çözülemeyen çip krizi ortaya çıkıyor.
Kriz ilk olarak 2018 yılında başladı. 2 yıl önce Amerika Çin’e yaptırım kararı aldı ve Çin ürünlerini yasaklamaya başladı. Çin merkezli akıllı telefon firması Huawei ise bu yaptırımdan hemen önce devasa bir çip siparişi verdi. Buna karşı atılım yapmak isteyen Apple ve diğer ABD’li üreticiler de arka arkaya çip siparişlerinde bulundu. Hal böyle olunca artan talebe karşı yeterli arz sağlanamadı.
Covid-19 pandemisinin hayatımıza girmesi ise başka türlü sorunlar doğurmaya başladı. Karantina ve evden çalışma süreci boyunca daha fazla insan bulut bilişim sistemlerini, teknolojik aletleri, özetle çiple çalışan cihazları kullanmaya başladı. Elektronik ürünlere olan talebin artması, üretim kısıtlamaları ve lojistik problemler de bu sorunun tuzu biberi oldu. Üstüne bir de kripto girişimlerin gerektirdiği GPU işlem gücü gelince çip krizi katlanarak büyüdü.

Sadece otomotiv değil pek çok sektörü ilgilendiren çip krizi, gündemdeki yerini koruyor. Çipler; oyun konsollarından ev aletlerine, araç içi elektronik sistemlerden savunma sanayiine ve giyilebilir teknolojilere kadar her alanda büyük önem taşıyor.
Samsung, yeni üretim sürecinin önceki 5nm sürecinden yüzde 45 daha verimli olduğunu, yüzde 23 daha yüksek performansa ve yüzde 16 daha küçük yüzey alanına sahip olduğunu söylüyor. Ayrıca gelecekte, ikinci nesil 3nm sürecinin güç tüketimini ve boyutunu sırasıyla yüzde 50 ve yüzde 35 azaltabileceğini ve performansı yüzde 30 artırabileceğini umuyor. İşlemcinin daha önce 2021’de gelmesi bekleniyordu ancak bu yıla kadar ertelenmişti.

Güney Koreli teknoloji devi, 3nm işlemcinin, müşterilerin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayacak şekilde kanal genişliğini ayarlamasına izin veren esnek bir tasarım sunduğunu da duyurdu. Samsung, ikinci nesil 3nm işlemcinin gelişmiş güç kullanımı, performans ve yüzey alanı ile çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Samsung, çiplerin başlangıçta yüksek performanslı ve düşük güçlü bilgi işlem uygulamaları için üretileceğini ancak sonunda mobil cihazlara geçmeyi planladığını söylüyor. Çiplerin şimdilik Güney Kore’de, başlangıçta Pyeongtaek’e genişlemeden önce Hwaseong tesislerinde üretileceğini belirtiliyor. Şirketin Teksas’taki yakında açılacak olan çip fabrikasının 3nm çip üretme kapasitesine sahip olduğu söylendi. Ancak 2024 yılına kadar seri üretime başlaması planlanmadı.
Geçen ay Samsung, önümüzdeki beş yıl içinde yarı iletkenler de dahil olmak üzere stratejik işletmeler olarak adlandırdığı şeye 355 milyar dolar harcamayı planladığını duyurdu. Ayrıca geçen yıl şirket, Teksas’ta yeni bir çip fabrikası kurmak için 17 milyar dolar harcayacağını açıkladı. Samsung’un çip konusunda gerçekleştirmiş olduğu bu hamlelerin, çip talebini önemli oranda karşılayacağı söyleniyor.