Dijital sanatçı Robbie Barrat, dört yıl önce Christie’s’te ücretsiz NFT kuponları dağıttığında çoğu misafir, yakında milyonlarca dolar değerinde olacağının farkında olmadan onları çöp kutusuna attı.
Barrat, o zamanlar hâlâ gençlik dönemindeyken Londra müzayede evi tarafından dijital sanatın yükselişi hakkında konuşmaya davet edilmişti. Sunumun bir parçası olarak kalabalığa, yapay zekâ kullanarak yarattığı dijital sanat eserinin haklarını veren bir kod içeren 300 kart hediye etti. Bu, NFT pazarı geçen yıl patlamadan önceydi ve bu yüzden sadece iki düzine misafir küçük kartlarını tutmaktan rahatsız oldu. Barrat daha sonra çöp kutularından ve zeminden birçoğunu kurtardı.

Bu yıl 2 Mart’ta, bu sanat eserlerinden sadece biri olan “Nude Portrait#7Frame#64”, Sotheby’s’de 630.000 £ (821.000 $) karşılığında satıldı. Bugün, Robbie Barrat’ın eserleri, “Kayıp Hırsızlar” lakabını alacak kadar çok nadir bulunmakta.
Klasik sanattan 10.000 çıplak görüntüyü bilgisayarına yükleyerek ve ardından onları çarpıtmak için iki rakip AI programı kullanarak resimlerini yaptı. AFP’ye verdiği bir video röportajında “İlgilendiğim şey şuydu: Bu aracı klasik olmayan bir şey yapmak için kullanabilir miyim?” ifadesini kullandı.
Yöntem, “çekişmeli üretken ağlar”(GAN’lar), yani algoritmalar kullanarak birbirleriyle rekabet eden iki sinir ağı olarak biliniyor. Barrat, nihai sonuçları daha ilginç hale getirmek için programlara kasıtlı olarak aksaklıklar eklediğini de sözlerine ekledi. Sonuç, Salvador Dali veya Francis Bacon’un tablolarına benzeyen, kırmızımsı ve kahverengi tonlardan oluşan rahatsız edici bir dizi şekilsiz çıplak oldu.

Barrat, kripto-sanat dünyasında NFT pazarının öncülerinden Artnome olarak bilinen sanat koleksiyoncusu Jason Bailey tarafından Christie’s’e konuşmaya davet edildi. AFP’ye konuşan Bailey, “O zamanlar NFT’nin ne olduğunu kimse bilmiyordu. Sahneden herkese “Gelecek bu, diyordum. Bu kartı atmayın.’’ dedi. Ama bu insanlar geleneksel sanat koleksiyoncularıydı. Onlar sadece ‘’Sahnedeki bu kaçık adam kim? Her kimse dijital sanat koleksiyonu yapmıyor.’’ der gibiydiler.
Barrat’tan sunum için kredi kartı büyüklüğünde kuponlar oluşturması istendi. Her biri, koda sahip olan kişiye benzersiz mülkiyet haklarını garanti eden blok zinciri teknolojisi kullanılarak çevrim içi olarak depolanan bir NFT’ye erişim sağlayan bir koda sahip olarak tasarlandı.
Ancak finansal başarısına rağmen, Barrat bu deneyimden dolayı derin bir hayal kırıklığına uğradı. “Geçtiğimiz birkaç yılda çalışmalarımda gördüğüm şey, kimsenin görüntünün kendisini gerçekten tartışmadığı bile. Konuştukları tek şey fiyat. Ayrıca şu anda NFT alanını gerçekten sevmiyorum. Değişmediği sürece ilgilenmeyeceğim.” dedi.