Çin’in Long March 5B Roketi, Hint Okyanusu üzerinden Dünya atmosferine kontrolsüz bir şekilde yeniden girdi. Roketin bazı parçaları, Borneo adasındaki Malezya eyaleti Sarawak yakınlarına düştü.
ABD Uzay Komutanlığı, roketin cumartesi günü 12.45pm EDT saatinde (Türkiye yerel saatiyle 19.45’te) atmosfere yeniden girişini doğruladı. Ancak enkazının tam olarak nereye düştüğü belirsiz. Weibo’dan tercüme edilen bir gönderide, Çin İnsanlı Uzay Ajansı, roketin aynı alanın yakınına tekrar girdiğini ve yolda büyük bir kısmının yandığını söyledi.
24 Temmuz’da Çin, bitmemiş Tiangong uzay istasyonuna laboratuvar modülü fırlatmak için Long March 5B isimli roketi kullandı. Long March 5B, çoğu roketin aksine, yükünü teslim ederken ilk aşamasını yörüngeye soktu. 100 fit uzunluğunda, 22 tondan fazla ağırlığa sahip ve hareketini kontrol etmenin hiçbir yolu olmayan bu parça, Dünya’ya düşene kadar yörünge etrafında bir süre döndü.
Tahminler roketin Meksika’dan Afrika’nın güney ucuna kadar herhangi bir yere düşebileceğini işaret etti. Bu, Çin’in Long March 5B roketini üçüncü fırlatışı ve roketin üçüncü kontrol dışı inişi. 2020’de Çin, Tiangong’un çekirdek modülünü uzaya göndermek için de Long March 5B’yi kullandı. Roketin enkazı Fildişi Sahili’ne düştü ve herhangi bir yaralanma bildirilmezken yapısal hasar meydana geldi.
Malezyalı Twitter kullanıcıları, roketin atmosfere yeniden girdiği anı yakaladı ve bazıları bunun bir meteor olduğunu sandı. Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nde astrofizikçi olan Jonathan McDowell, roketten çıkan enkazın, Borneo’nun kuzey kıyısında yer alan üç şehir olan Sibu, Bintulu veya Brunei yakınlarına düşebileceğini ancak roketin nüfuslu bir bölgeye iniş yapmasının “olası” olmadığı tahminlerinde bulunmuştu.
NASA yöneticisi Bill Nelson, “Çin Halk Cumhuriyeti, Long March 5B roketinin Dünya’ya düşmesiyle alakalı belirli yörünge bilgilerini paylaşmadı. Uzay yolculuğu yapan tüm ülkeler, yerleşik en iyi uygulamaları izlemeli. Bütün ülkeler, özellikle yüksek risk taşıyan Long March 5B gibi ağır yük taşıtları, enkazın potansiyel çarpma riskinin güvenilir tahminlerle tespit edilebilmesi adına bu tür bilgileri önceden paylaşmak için üzerine düşeni yapmalı.”
Ne yazık ki bu, Dünya’ya düşen son kontrolden çıkmış roket değil. Çin, Ekim ayında Long March 5B kullanarak Tiangong’a üçüncü ve son modülünü fırlatmayı planlıyor. 2023’te ise uzaya bir teleskop götürmek için roketi bir kez daha kullanacak.
Umarız ki enkaz; insanların bulunduğu herhangi bir alana düşmez, can ve mal kaybı yaşanmaz.