Türkiye 2022 yarıyıl yatırım raporu yayımlandı. Rapora göre, 2022’nin ilk yarısında Türk oyun girişimlerine 333 milyon dolarlık yatırım yapıldı ve böylece Türk oyun sektörü Avrupa’da en çok yatırım alan ülke oldu. Türkiye’nin ardından 158 milyon dolarla İngiltere ikinci, 60 milyon dolarla Norveç üçüncü sırada yer aldı.
Oyun sektörüne ilk yarıda yapılan yatırımlar 2021’i geride bıraktı
Türk oyun sektörü, 2021 yılında 266 milyon dolarlık bir yatırım almıştı. Bu yılın ilk yarısında ise 333 milyon dolarlık bir yatırım alarak 6 ayda bir önceki yılın tamamını aştı. Böylece Türk oyun sektörü hem kendi rekorunu yeniledi hem de Avrupa birincisi oldu.
Blockchain video oyunlarına merak artıyor
Oyun geliştiricilere özel kuluçka merkezi Game Factory’nin İletişim Direktörü Rıfat Tellioğlu, blockchain ve metaverse girişimlerine yapılan yatırımların 20 milyon dolara ulaştığını ve önümüzdeki dönemlerde ilave yatırımlar göreceğimizi söyledi.
“Bu yılın ilk yarısında oyun sektörüne yapılan yatırımlar adet bakımından azalsa da yatırım miktarı, 2021’in toplamını geride bıraktı. 6 ay içerisinde 333 milyon dolar yatırım alan Türk oyun sektörünün yıl sonunu en az 500 milyon dolarla kapatmasını bekliyorum. Ayrıca ilk yarıyılda Türkiye’deki blockchain ve metaverse girişimlerine yapılan yatırımlar 20 milyon dolara ulaştı. Önümüzdeki dönemlerde daha çok blockchain oyununun yatırım aldığını göreceğiz.”
Her 4 dolardan 1’ini yine oyun sektörü aldı
2022 yılının ilk yarısında Türk girişimcilik dünyasına tam 1,4 milyar dolar yatırım yapıldı. Oyun sektörü bu yatırımların 333 milyon dolarını satın aldı. 2021 yılında olduğu gibi bu yılın ilk yarısında Türkiye’de yapılan toplam finansmanın dörtte biri video oyunları konusu kapsamında yapıldı. Oyuna yapılan yatırımlarda Avrupa’da birinci sırada yer alan Türkiye, girişimcilik ekosisteminin tamamı içinde yapılan yatırımlarda Avrupa’da 4’üncü sırada yer aldı.
“Türk girişimcilere her gün ortalama 7,78 milyon dolar yatırım yapıldı.”
Bu yılın ilk yarısında Türkiye girişimcilik ekosistemi 1,4 milyar dolar yatırım aldı. 768 milyon dolar yatırım alan Getir, yemek ve market teslimatı sektörünü ilk sıraya taşıdı. Teslimat sektörünün ardından oyun sektörü geldi. Böylece oyun sektörüne yapılan yatırımlar, e-ticaret ve finans sektörüne yapılan toplam yatırımın 4 katını geçti.
“Girişimcileri yatırımcılarla buluşturmaya devam edeceğiz.”
Tellioğlu, Google ve Game Factory iş birliğiyle düzenlenen oyun girişimlerini hızlandırma programı Game Booster sayesinde 8 girişimin yatırımcılar karşısına çıktığını belirtti.
“Google for Startups’ın dünyada oyun alanındaki ilk ve tek partneri olarak Google ile bu sene Game Booster hızlandırma programının 2.’sini gerçekleştirdik. 8 tane oyun girişimi, yatırımcılar karşısında sunum yaptı. Bölgenin en büyük oyun fuarı GameX’te gerçekleşen sunumlara WePlay Ventures, Ludus Ventures, Games United, Legendary Ventures gibi birçok yatırım fonu katıldı. Game Factory olarak oyun sektörünün her alanındaki girişimleri desteklemeye devam edeceğiz.”
Her gün yeni bir yatırım
2022’nin ilk yarıyılında 160 tane Türk girişimine yatırım yapıldı. Böylece yaklaşık olarak her gün yeni bir girişim yatırım almış oldu. Finans sektörü, 20 adet yatırımla ilk sırada yer aldı. Ardından on ikişer yatırımla oyun, sağlık ve yapay zekâ & makine öğrenmesi sektörleri geldi. Yatırım adedi bakımından ilk sırada yer alan finans girişimleri, ortalama 1,35 milyon dolar yatırım aldı. Girişim başına düşen ortalama yatırım miktarı sağlık sektöründe 1,32 milyon dolar, yapay zekâ sektöründe 10,61 milyon dolar, oyun sektöründe ise 28 milyon dolar oldu.