İsviçre’deki Ecole polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) uzmanları, Louis Braun’un 1893 tarihli tuvali Murten Savaşı Panoraması’nı dijitalleştiriyor. Bir futbol sahasından uzun olan bu tablo, en büyük dijital görüntülerden birini üretecek özenli bir sürecin ardından “dijital ikizine” kavuşacak. Destansı savaş resminin süper ayrıntılı taraması, şimdiye kadar oluşturulan en büyük tek kusursuz görüntü olmayı vaat ediyor. Dijital ikiz, enine boyuna 1.6 trilyon piksele sahip olacak.
Braun’un İsviçre Konfederasyonlarının Murten’deki Burgundy Dükü’ne karşı kazandığı 1476 zaferini tasvir eden tablosu, muazzam boyutu nedeniyle nadiren halka açık bir şekilde sergilenir. 19. yüzyılın sonlarında Zürih ve Cenevre’de ve daha sonra 2002’de İsviçre Ulusal Fuarı’nda sergilenen tablo, zamanının çoğunu depoda geçirdi. Ancak EPFL ve üniversitenin Deneysel Müzecilik Laboratuvarı başkanı Sarah Kenderdine’in çalışmaları sayesinde Braun’un başyapıtı yakında çok daha geniş bir kitleye sahip olacak.
Kenderdine ve ekibi, dört ay boyunca ultra yüksek çözünürlüklü bir kameranın tablonun yüzeyinde dolaşarak yol boyunca yaklaşık 400.000 fotoğraf çekecek özel bir teçhizat tasarladı. Hedef, Murten savaşının 550. Yıldönümüne denk gelecek şekilde insanların 2026’ya kadar ücretsiz olarak keşfedebilecekleri, tuvalin noktası noktasına dijital bir rekreasyonu.
Kenderdine yaptığı açıklamada, “Yayımlanmış herhangi bir araştırmanın ortaya koyduğu kadarıyla bunun 1.600 gigapikselde şimdiye kadar oluşturulmuş en büyük kesintisiz görüntü olması bekleniyor. Bu 1,6 trilyon piksel veya resim ögesi.” dedi.
Döneminin önde gelen panoramik ressamlarından Braun, 1893 yılında başladığı Murten Savaşı Panoramasını 10 ayda tamamladı. Resim aslında bir rotundada sergilenmek üzere yapıldı ve bu nedenle resim hiperboloid bir şekil taşıyor. Bu da geleneksel resimlerin aksine düz bir yüzey üzerinde sergilenmesini engelliyor. Bu yüzden Kenderdine ve ekibi, fotoğrafların temiz bir şekilde yakalanmasını sağlamak için resmi özel bir alt tabaka üzerine yerleştirecek.
EPFL çalışmalarını, üreticisi tarafından bu kültürel mirasın dijitalleştirilmesi için özel olarak tasarlanan 150 megapiksel kamerayı kullanarak yürütecek. Kamera ayrıca kırmızı, yeşil ve mavi renk tayfının ötesindeki görüntüleri yakalayabilecek ve tuvalin yüzeyinin ötesindeki kompozisyonuna ayrıntılı bir bakış sunacak.
EPFL’in ortağı ve resmin dijitalleştirilmesi çalışmalarında önemli rol oynayan Murten Savaşı Panorama Vakfı üyesi Daniel Jaquet, “Murten Panoraması ulusal bir hazinedir ve projemiz İsviçre tarihi ve kültürüne yeni bir yaklaşım getiriyor. Tablo yalnızca bir savaşın son derece ayrıntılı tasvirlerini değil, aynı zamanda 19. yüzyılın sonlarında dünya görüşünün merceğinden çok zengin sosyokültürel yönleri de içeriyor. Tabloyu dijitalleştirerek geleneksel bir askerî tarih yaklaşımının sınırlarından kurtulduk.” diyor.