Mark Zuckerberg ve yaratmaya çalıştığı yapay dünya Metaverse internetin gündeminde. Dolar milyarderi Zuckerberg, Horizon Worlds tanıtımı için çektiği Metaverse selfiesi sonrası öncelikle Twitter olmak üzere bütün sosyal medya ve internet portallarında alay konusu oldu.
Meta CEO’su Mark Zuckerberg’ün salı günü paylaştığı resimde Mark’ın ölü gözlü avatarı, Eyfel Kulesi ve Barselona’daki Tibidabo Katedrali’nin yalnızca küçük bir kısmını doldurduğu çoğu boş bir arka planın önünde bir selfie çeker halde görülüyor. Paylaşım sonrası Twitter’da bir süreliğine Second Life trend oldu ve insanlar, Zuckerberg’ün resminin bu yirmi yıllık hayat simülasyonu oyunundan daha kötü göründüğünü söyledi.
Yukarıda, bir Twitter kullanıcısının Meta CEO’sunun paylaşımıyla dalga geçtiği paylaşım görülüyor. Türkçesi şöyle: Zuckerberg: Horizon Worlds’ü Fransa ve İspanya’da başlatıyoruz. Bu fırsatı kullanarak izninizle ruhumun 2002’den kalma düşük bütçeli eğitim amaçlı bir animasyona hapsolduğuna dair söylentileri de bastırmak istiyorum.
Paylaşımdan hareketle birçok kişi, Zuckerberg’ün beğenilmeyen Metaverse selfiesini Metaverse benzeri oyunlar ve diğer platformlarla karşılaştırdı. Twitter’da aynı gün Metaverse’ün yapmaya çalıştığı şeyin aslında halihazırda Fortnite’ın çok daha iyi yaptığını söyleyen paylaşımlar görüldü.
Mesele şu ki Zuckerberg ve Metaverse’le ilgili bu durum yeni değil. Horizon Worlds, başlangıçtan bu yana kötü görünüyor. Sanal dünyadaki avatarlar 2012’den kalma Mii’leri andırıyor ve hala bacakları eksik.
Eleştiriyi abartmadan önce yapay gerçekliğin (VR), doğaları gereği iki boyutlu olan ekran görüntüleriyle temsilinin ne kadar zor olduğunu kabul etmek lazım. Ayrıca VR, teknik gereksinimler yüzünden görsel olarak konsol ve PC oyunlarının gerisinde. Yine de bu durum, VR alanı içinde bile Horizon Worlds’ün en kötü görünen ürünlerden birisi olduğu ve Meta’nın, Metaverse’ün VR merkezli versiyonu olan Horizon’ı geliştirmek için 10 milyar dolar harcadığı gerçeğini değiştirmiyor. Ve sonuç bu.

Buradaki sorun açık. Facebook CEO’su sanal gerçekliğin “gelecek” olduğunu ilan ettikten ve üstüne üstlük şirketin adını Metaverse’e selam olsun diye Meta yaptıktan sonra sanal gerçeklik teknolojilerine milyar dolarlar harcadı. Ve Zuckerberg, hâlâ 2000’lerin ortasından kalma simülasyonlardan çıkma görüntüler gösteren paylaşımlar yapmaya devam ediyor. Bu durumda Meta ve Zuckerberg’e kim güvenebilir?
Metaverse, hem Zuckerberg hem de gerçek dünyada bir karşılığı olmayan boş dünyalarda NFT’ler satmaya çalışan hayalperestler (veya Bill Gates’in dediği gibi aptallar) ordusu tarafından şişirilmiş bir kavram. Metaverse’ün dolduracağını iddia ettiği boşluksa, zaten yıllardır milyonlarca kişinin oynadığı Minecraft, Roblox, Fortnite gibi büyük oyunlar tarafından doldurulmuş hayali bir boşluk.
Zuckerberg, tüm parasını insanların iş toplantılarına sanal gerçeklikte katılmak gibi aslında son derece sıkıcı fikirler üzerine harcamaya devam ediyor.

Zuckerberg ya eleştirileri görmezden geliyor ya da durumun vahametinden habersiz. Facebook’ta yaptığı paylaşımlarda “İnsanların sanal dünyaları keşfini ve inşasını görmeyi ve bunu yakında daha fazla ülkeye götürmeyi iple çekiyoruz.” gibi cümleler kuruyor. Avatarına inandırıcı bir yumruk selamı bile verdiremediği Neil Degrasse Tyson paylaşımı gibi tuhaf paylaşımları gururla göstermeye de devam ediyor.
Zuckerberg, Metaverse’ün kâr etmeye başlamadan önce bir süre zarar edeceğini daha önce kendisi de söylemişti. Gerçekleşmesi için milyar dolarlar akıtılan Metaverse’ün başarılı olup olmayacağını zaman içinde göreceğiz.