Giysileri Enerji Kaynağına Dönüştüren Bir Yöntem Geliştirildi

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Sinem Sarıgül
2 dk okuma süresi

Bilim insanları kıyafetleri pile dönüştürmenin bir yolunu buldular. 3 cm x 4 cm ölçülerindeki bir kumaş parçasından 100 LED gücüne kadar ulaşabilen enerji üreten bu prototip kumaş, metrekare başına 2,34 watt elektrik üretecek şekilde ayarlandı.

Cep telefonları artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Son yıllarda hızla gelişen cep telefonları ile hemen hemen her işi rahatlıkla halledebiliyoruz. Adeta vücudumuzun bir parçası haline gelen bu cihazların şarj edilmesi de en büyük sorunlarımızdan biri haline geldi.

Şarj sorununa karşı alternatif yöntemler arayan bilim insanları ilginç bir yöntem geliştirdi. Singapur’daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, kıyafetlerimizi güç kaynağına dönüştürmenin bir yolunu keşfettiler.

Telefonunuzu küçük bir bezle şarj edebilirsiniz

Nangyang Teknoloji Üniversitesi’ndeki bilim insanları, insanların doğal olarak ürettiği enerjiyi kullanmak ve dijital veya giyilebilir cihazları şarj etmek için bir yöntem geliştirdiler. 3 cm x 4 cm ölçülerinde bir kumaş parçası ile yapılan çalışma sonucunda, kumaştan 100 adete kadar LED’e güç veren ve sıkıştırıldığında veya gerildiğinde mekanik stresi elektriğe dönüştürebilen bir polimer sayesinde enerji üretildi.

Bu sayede işte, evde veya nerede olursanız olun vücudunuzun hareketi ve cildinizin kıyafetlerinize sürtünmesi sonucu oluşan enerjiyi, cihazlarınıza güç sağlayacak elektriğe dönüştürerek cep telefonlarınızı şarj edebilirsiniz.

Prototip 2,34 watt güç üretti

Tekrar tekrar yıkanarak test edilen kumaşın beş aya kadar dayandığı ve bu dayanıklılık, kumaşın inanılmaz derecede sert ve su geçirmez olduğu için kauçuk benzeri olmasıyla açıklandı.

Bilim insanları, cihazın gerçek pil kısmı için gümüş ve köpük benzeri bir maddeden oluşan hibrit bir malzeme üzerinde bir elektrot deseni tasarladılar. Daha sonra kalsiyum titanyum oksit minerallerinden oluşan bir nanofiber malzemeye bağlandı. Bu mineraller ise elektrik yükleri üreten ana malzeme. Prototip, dijital ve giyilebilir cihazları gün boyunca şarj edebildi ve metrekare başına 2,34 watt elektrik üretti.

Loading

Bu içeriği paylaş
Yaşam dinamik bir süreçtir. O da bu dinamizmin bir parçası olarak hayatın akışına yön veren değişim ve dönüşüm süreçlerini benimseyen, yeniliklere açık ve daima ilerlemeyi hedef alarak hareket eden biri olmasıyla birlikte bu süreçleri her adımda sizlerle paylaşmak üzere burada. Dijitaliyidir için Sinem'in sloganı "Dijital, dünya değişimlere hazırsa iyidir" oldu.
Yorum bırak, puan ver