Jüpiter’in Yeni Webb Görüntüleri Büyüledi

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Ayça Ayaz
Ekleyen Ayça Ayaz
2 dk okuma süresi

NASA, çığır açan James Webb Uzay Teleskobu tarafından çekilen iki yeni fotoğraf yayımladı. Bu sefer güneş sisteminin en büyük gezegenine kızılötesi bir bakış attı.

İşte Jüpiter’in bu harika fotoğrafı;

NASA, ESA, CSA, Jüpiter ERS Ekibi; Judy Schmidt tarafından görüntü işlenmiştir

Webb teleskobunun Yakın Kızılötesi Kamerası (NIRCam) tarafından çekilen görüntü, gezegenin hem kuzey hem de güney kutuplarının üzerindeki yüksek irtifalara uzanan muhteşem ışıkları vurguladığı görülmekte.

Kamera tarafından yakalanan kızılötesi ışık insan gözüyle görülemediğinden, bilim insanı Judy Schmidt ile çalışan Webb ekibi, ayrıntıları öne çıkaracak şekilde verileri haritaladı. Dünya’yı yutabilecek kadar büyük bir fırtına olan Büyük Kırmızı Nokta, bu nedenle görselde beyaz görünüyor.

Yakalanan görüntüler, Webb ekibinin umduğunun çok ötesinde gözüküyor.

Gözleme öncülük eden gezegen astronomu Imke de Pater, NASA’nın web sitesindeki bir yayında, “Dürüst olmak gerekirse gerçekten bu kadar iyi olmasını beklemiyorduk. Gerçekten benzersiz.” dedi.

Olağanüstü görüntünün daha fazla analizinden sonra Webb disiplinler arası bilim insanı Heidi Hammel şunları kaydetti: “Buradaki parlaklık yüksek irtifaya işaret ediyor, bu nedenle Büyük Kırmızı Nokta, Ekvator bölgesinde olduğu gibi yüksek irtifa sislerine sahiptir. Çok sayıda parlak beyaz “nokta” ve “çizgi”, muhtemelen yoğun konvektif fırtınaların bulut tepeleridir.”

Webb teleskobu tarafından çekilen daha geniş bir görüntüde, Amalthea ve Adrastea adlı iki küçük uydu görülüyor.

NASA, ESA, CSA, Jüpiter ERS Ekibi; Ricardo Hueso (UPV/EHU) ve Judy Schmidt tarafından görüntü işlenmiştir

Aralık 2021’de Dünya’dan fırlatıldıktan sonra bugüne kadar yapılmış en güçlü Webb teleskobu şimdi yaklaşık bir milyon mil uzakta bir yörüngede dolaşıyor.

Loading

Bu içeriği paylaş
Yorum bırak, puan ver