Üst düzey bir polis yetkilisine göre Taliban rejimi Afganistan’da kripto para birimlerini yasakladı ve dijital para ticaretine karışan satıcılar tutuklandı.
Uluslararası medya, Afganların servetlerini korumak ve Taliban’ın erişiminden uzak tutmak için kripto para birimlerine yöneldiğini belirtti. Mart 2022’den bu yana Taliban yönetimi devralmasıyla birlikte bankaların başarısız politikaları, dış yardım ve nakit transferlerinin kuruması, ayrıca küresel bankacılık sisteminin kapatılmasının sonucunda alternatif olarak görülen kripto para, ülkede oldukça yaygınlaştı. Bunun sonucunda Afganistan Merkez Bankası, Bitcoin gibi dijital belirteçleri hileli olarak gördüğü için bu ay ülke çapında kripto para birimlerine yasak getirdi. Herat polis merkezindeki ceza soruşturması başkanı Sayed Shah Saadaat ise “Merkez bankası bize tüm para bozanları, bireyleri ve iş adamlarını yaygın olarak Bitcoin olarak adlandırılan şey gibi sahte dijital para birimleriyle ticaret yapmalarını durdurmak için bir emir verdi.” dedi. Bununla birlikte yasa dışı dijital para ticareti yapan çok sayıda satıcıya baskın yapıldı. Baskınların Afganistan’ın üçüncü büyük şehri olan Herat ile başladığı bildirildi. Şimdiye kadar 13 kişi tutuklandı ve 20’den fazla işletme kapatıldı.
Kripto para piyasasının çöküşü ile Singapur’dan ABD’ye kadar çeşitli ülkelerde, yaklaşık 2 trilyon dolarlık servet yok olmuş ve birkaç yüksek profilli şirket iflasa sürüklenmişti. Bununla beraber hükümetler bazı yasal düzenlemelere gitmişti. Ancak doğrudan yasaklar ilk olarak Eylül 2021’de Çin’de gerçekleşmişti.
Blockchain araştırma firması Chainalysis tarafından yayımlanan 2021 raporuna göre Afganistan kripto kabulü açısından dünyanın en iyi 20 ülkesinden biri olarak sıra almıştı. Şubat ayında Taliban, çöken ekonomiyi canlandırmak için tüm seçeneklere baktıkları için İslami finansal uygulamalar kapsamında dijital birimlere izin verilip verilmeyeceğini inceleyeceklerini söylemişti. Bazı din alimleri uzun zamandır Taliban’ın kripto paraları yasaklayacağını çünkü kripto paranın “haram” olarak kabul edildiğini, bahis ve belirsizlik unsurları içerdiğinden Müslümanlara yasak olduğunu tahmin ediyorlardı. Bununla birlikte Müslüman çoğunluklu diğer ülkelerin bu piyasaya daha hoşgörülü bir politika benimsedikleri görülüyor. Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai’nin serbest bölgesinde kripto ticaretine izin verirken Bahreyn 2019’dan beri dijital varlıkları destekliyor.