Yapay zeka tarafından yapılan bir dijital kolajın birincilik ödülü kazanması, Colorado’daki yıllık eyalet fuarının sanat yarışması katılımcılarının tepkisini uyandırdı. Bu “sanatkârlığın sonu” anlamına mı geliyor?
Théâtre D’opéra Spatial adlı bu eser Midjourney aracılığıyla Jason Allen’a atfediliyor. Bu atıf farklı görüntüleri harmanlamak ve yapay zekâyla resim çizmek için kullanılan programın adını ve ortaya çıkan eseri yarışmaya katan kişiyi belirtiyor.
Birinciliğe layık görülen bu eser; dolunayın yansıması operayı adeta göz kamaştırıcı bir şekilde doldururken, klasik figürlerin şanına yaraşır süslü elbiselerle etrafını sarmaladığı sahneyi ve sahnedekileri barok tarzda resmediyor.
Atlantic’e Midjourney gibi AI sanat programlarının durumunu anlatan karikatürist Matt Bors, “Teknoloji giderek daha fazla iş yapmak ve milyarderleri daha zengin hale getirmek için kullanılıyor ve bunların çoğu kamu yararına yeterince fayda sağlamıyor. AI sanat programları bunun bir parçasıdır. Geliştiriciler ve teknik zekaya sahip insanlar için bu harika bir şey ama illüstratörler için çok üzücü çünkü illüstratör kiralama ihtiyacını ortadan kaldırmışsınız gibi geliyor.” ifadesinde bulundu.
Bununla birlikte sanatçılar internet üzerinden duruma duydukları öfkeyi dile getirdiler. Bir Twitter kullanıcısı bu durumu “Sanatçılığın ölümünün gözlerimizin önünde ortaya çıkışını izliyoruz” diye nitelendirdi. “Yaratıcı işler makinelerin müdahalesine açıksa, o zaman yüksek vasıflı işler bile modası geçmiş olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. O zaman elimizde ne kalacak?”
Allen, salı günü kendi Discord sunucusunda kendini eleştirenlere yanıt vererek “Bunun tartışmalı olacağını biliyordum. Twitter’da yapay zekanın ürettiği sanata karşı duran tüm bu insanların, insan unsurunu itibarsızlaştırarak insanı otobüsün altına ilk atanlar olduğunu görmek ne kadar ilginç! Bu size iki yüzlülük gibi geliyor mu çocuklar?” dedi.
Colorado merkezli masa üstü oyun şirketi Incarnate Games’in başkanı olan Allen, çalışmalarının kendi yaratıcılığının doğal bir uzantısı olduğuna inandığını da sözlerine ekledi. Sonuçta AI’ın bir resim oluşturduğu parametreleri o belirledi. Ardından çıkan sonucu Photoshop’ta işleyip Gigapixel’de son rötuşları yaptı.
“Daha sonra yayınlayacağım özel bir bilgi istemini araştırıyordum, onu kullanarak yüzlerce görüntü oluşturdum ve haftalarca ince ayar ve gens küratörlüğünden sonra ilk üçümü seçtim ve Gigapixel AI ile zincirlerini kırdıktan sonra bunları tuvale yazdırdım.” Allen kazananlar açıklanmadan önce yazdığı bir gönderide durumu böyle açıklamıştı.