Şimdiye kadar yapılmış en güçlü uzay teleskobu, evrenin göz kamaştırıcı görüntülerini Dünya’dan bir milyon mil uzaktaki yörüngesinden bizlere göndermeye devam ediyor.
James Webb Uzay Teleskobu, NASA’nın “Samanyolumuzun küçük bir uydu gökadası olan Büyük Macellan Bulutunda 170.000 ışık yılı uzaklıkta bulunan gürültülü bir yıldız doğum bölgesi” olarak tanımladığı Tarantula Bulutsusunun hayret verici görüntüsünü biz Dünyalılarla buluşturdu.
NASA’nın belirttiğine göre: Webb’in Near-Infrared Kamerası (NIRCam), 340 ışık yılı boyunca uzanan bu mozaik görüntüde, Tarantula Bulutsusunun daha önceleri kozmik tozla örtülü yıldız oluşum bölgesini yeni bir ışık altında gösteriyor. En aktif bölge, soluk mavi görünen devasa genç yıldızlarla parlıyor.

NASA, Tarantula Bulutsusunun adını diğer teleskoplar tarafından yakalanan daha önceki görüntülerde görünen tozlu filamentlerden aldığını ve Tarantula Bulutsusunun yıldız oluşumuna özel ilgi duyan gökbilimcilerin gözdesi olduğunu söyledi. Bunun nedeni; bulutsunun kimyasal bileşiminin ve gelişiminin, kozmosun yalnızca birkaç milyar yaşında olduğu ve yıldız oluşumunun zirvede olduğu bir zamanda, evrenin sözde “kozmik öğle vakti”nde gözlemlenen muazzam yıldız oluşum bölgelerine benzer olması.
30 Doradus olarak da bilinen, görüntünün merkezinde görebileceğiniz bulutsunun boşluğu, görüntüde mavi ışık noktaları olarak görünen dev genç yıldızlardan oluşan bir kümeden gelen yoğun radyasyonla oyulmuş.
NASA, yalnızca bulutsunun çevresindeki en yoğun alanların bu yıldızların güçlü yıldız rüzgârlarının neden olduğu erozyona direnerek kümeye doğru dönüyormuş gibi görünen sütunlar oluşturduğunu söylüyor.
Gökbilimcilerin yıldızların nasıl oluştuğu hakkında öğrenecekleri çok şey var. Ancak Webb’in gelişmiş kızılötesi kameraları, yıldız doğumevlerinin kalın bulutlarının arkasındaki olayları ortaya çıkaran yeni tür görüntüler kaydediyor. NASA bu durumu “Webb daha önce hiç görülmemiş bir evreni açığa çıkarmaya başladı ve yıldızların yaratılış hikâyesini yeniden yazmaya daha yeni başlıyor.” diye açıklıyor.