Yeni gelişmiş görüntüleme teknolojisi, en azından sanat tarihi açısından, derinlerde nelerin gizlendiğini ortaya çıkarmaya yardım ediyor. Johannes Vermeer’in doğumunun 350. yıldönümünü kutlayan Rijksmuseum’da Hollandalı ustanın en ünlü eseri Milkmaid’in altında daha önce bilinmeyen yeni bir alt boyamayı ortaya çıkardı.
Yeni görüntüleme teknolojisi resmin alt boyamasında önceden bilinmeyen iki nesneyi açığa çıkardı: Bir sürahi tutacağı ve sanatçının eserin son versiyonundan çizdiği bir ateş sepeti.
Çalışmayı tamamlamak için Rijksmuseum, gelişmiş Macro-XRF ve RIS tarama teknolojilerini kullanarak bir dizi Vermeer resmini analiz etmek için disiplinler arası bir konservatör ve bilim insanı ekibini görevlendirdi. Temelde araştırmacıların ardışık katmanlarla kaplanmış olabilecek bir tuval üzerindeki erken vuruşları görmelerini sağlayan bir röntgen tekniği, alt boyanın ytam olarak belirlenmesini mümkün kıldı.
Rijksmuseum’un basın açıklamasına göre sürahi tutacağı, 17. yüzyıl Hollanda mutfaklarının çoğunda popüler bir ögeydi. Ancak Vermeer’in iki kez düşündüğü ve boyadığı sürahi tutacağı, birkaç seramik sürahiyi kulplarından tutmasına izin verecek olan birden fazla çıkıntı ile resme bir çeşit dağınıklık düzeyi ekledi.
Ateş sepeti söğüt saplarından dokunmuş gibi görünüyor ve Rijksmuseum’a göre Vermeer’in kendi mülkünün envanterinde bulunan bir sepet türü olan withie olarak da biliniyor.
Rijksmuseum direktörü Taco Dibbits yaptığı açıklamada, keşiflerin “sanat meraklılarını bu gizemli ve sevilen sanatçıya daha da yaklaştırdığını” söyledi. Müzenin 2023’te yapılması planlanan Vermeer sergisi, çoğu dünyanın en prestijli müzelerinden getirilen ve yirmi yedisi Vermeer hayattayken bilinen otuz beş resmin birlikte sergilendiği bir topluluk olacak.