NASA’dan Ekim Ayı İçin Gökyüzü Gözlem İpuçları

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Ayça Ayaz
Ekleyen Ayça Ayaz
2 dk okuma süresi

Ekim ayının yeni başlamasıyla NASA, önümüzdeki haftalarda gökyüzünde nelere dikkat edilmesi gerektiğine dair aylık ipuçları listesini sundu.

İlki, güneş sisteminin iki dev gezegeni Jüpiter ve Satürn. Bu devasa gezegenler, Ekim ayı boyunca çıplak gözle görülebilecek. NASA, iki gezegenden daha parlak olan Jüpiter’i güneydoğuda görebileceğinizi ve gece devam ederken yıldızlarla birlikte batıya doğru yavaşça hareket edebileceğini belirtiyor.

Uzay ajansına göre, “Parlak yıldız Fomalhaut ile bir üçgen oluşturuyorlar. Bu üçlüyü gözlemlediğinizde, yıldız parıldarken gezegenlerin nasıl sabit bir ışıkla parladıklarına odaklanın. Bu, baktığınız şeyin bir gezegen mi yoksa bir yıldız mı olduğunu anlamanın kolay bir yolu olabilir.”

Sıradaki gezegen Mars. Kızıl gezegen, tüm yıl boyunca arka plandaki yıldızlara göre doğu yönünde ilerliyor gibi görünüyor, ancak bu ayın sonunda geri hareketi ile ters yöne gitmeye başlayacak. Ocak ayının sonuna kadar bir kez daha doğuya doğru yön değiştirebilir.

NASA’nın videosunda, Mars’ın yaklaşık iki yılda bir gerçekleşen bu sözde “geriye dönük hareketi” hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Bu aslında NASA’nın, hareketinin tam olarak anlaşılmadığı bir zamanda astronomlar için yoğun bir merak kaynağı olduğunu söylediği bir yanılsamadır.

Son olarak, 20 Ekim gecesi zirve ulaşacak olan Orionid meteor yağmurunu izlemek için harika bir fırsat doğuyor.

NASA, bunu “açık ve karanlık bir gökyüzü altında veya zirvesinde genellikle saatte 10-20 meteor üreten ılımlı bir yağmur” olarak tanımlıyor.

Uzay ajansı, “Yağmurun adı, göktaşlarının izlerini gökyüzünde Orion yakınlarındaki bir bölgeye kadar izleyebilmeniz gerçeğinden geliyor.” Dedi ve bu özel yağmurdaki meteorların, en son 1986’da Dünya göklerinde görülen Comet Halley’den kalan toz parçaları olduğunu da sözlerine ekledi.

NASA’ya göre, Orionid göktaşları genellikle parlak ve hızlı hareket eder ve gökyüzünde ilerledikçe birkaç saniye boyunca parıldayan uzun izler bırakabilir. Meteor yağmurlarını gözlemlemek için özel bir ekipmana gerek yok.

Loading

Bu içeriği paylaş
Yorum bırak, puan ver