Savaşın neredeyse 8. ayında, Ukrayna’nın karşı taarruzları ile savaş dengelenmiş gibi görünse de Rus kuvvetlerin etkin baskısı sürüyor. Bu baskı, internet ortamında oldukça farklı.
Gönüllü sosyal medya yöneticiliği yapan Olena kod adlı Kievli girişimci ve Ukrayna Savunma Bakanlığı Twitter hesabı yöneticisi, “Eğer bu bir meme savaşı olsaydı, kazanıyor olurduk.” dedi. Olena ve ekipleri günün 24 saati çalışıyor, çeşitli editler yaparak kitleleri harekete geçirecek türde videolar üretiyor ve ülkenin gündemindeki haberlere saatler içerisinde tepki veriyor.
Yakın zamanda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Sezar’a motorlu silah tedarik etme kararı, “Romantik jestlerin pek çok şekli var” isimli video ile ekip tarafından karşılandı.
Kırmızı güller, çikolatalar, Paris manzarası ve tutuşan ellerden sonra siyasilerin görüntülerinin yer aldığı bir kompozisyon oluşturan Olena ve ekibi, videonun sesi için Serge Gainsbourg ve Jane Birkin’in nefes nefese kalmış Je T’aime Moi Non Plus’ını tercih etmiş.
Ekibin sıkı çalışması ve emekleri sonucunda, Ukrayna Savunma Bakanlığının Twitter hesabı, dünya çapında 1.5 milyon takipçiye ulaşmış durumda. Hesaptan paylaşılan bazı videolar ise 2.2 milyondan fazla izlendi.
Ekip, “Ana fikir, uluslararası izleyicilerle konuşmak ve Ukrayna’nın gerçekten kazanma yeteneğine sahip olduğunu göstermek. Çünkü kimse kaybedenlere yatırım yapmak istemez.” Dese de bu açıklamaya karşın Olena’nın bir başka ekibi, Rus kayıplarına dikkat çekmek ve Ukrayna işgalcilerini demoralize etmek için yıkıcı etkili montajlar yapıyor.
Ellerinde oldukça fazla malzeme bulunan ekip deneme yanılma yoluyla ilerliyor. Olena “Ölü Rus cesetlerini sergilemeye başladık ve sonra aslında işe yaramadığını fark ettik. Bu onları sadece bize karşı birleştirdi.” dedi.
Rusya’nın seferberlik ilanının ardından Rusların moralinin bozuk olduğunu söyleyen Olena, konuya ilişkin en zengin materyale telegram üzerinden ulaşılabileceğini söylüyor. “Ukrayna Taarruzu” isimli birinin 95.485 takipçisi olduğuna ve sloganının 2014’ten bu yana bilgi savaşının sivil meme cephesinde savaşmak olduğuna dikkat çekiyor.
Ukrayna’nın Stratejik İletişim ve Bilgi Güvenliği Merkezi başkanı Ihor Solovey, mevcut sosyal medya ortamının, resmi ve popüler duyarlılığın nadir görülen bir yakınlaşmasını yansıttığını söylüyor: “Sivil toplumun devlete güvendiği ve yardım ettiği tarihte belki de ilk defa tanık oluyoruz. Silahlı kuvvetler kendi işini yapıyor, toplum kendi başına içerik, meme, yaratıcı işler üretiyor. Çünkü herkes kendi geleceğinden sorumlu hissediyor.” Günün sonunda savaş devam ederken dijital cepheye taşınıyor. Halk sadece eline silah alıp seferberliğe katılmıyor, bunu sosyal medya üzerinden ülkesine destek verecek fotoğraf, video, şarkı gibi materyalleri de kullanarak yapıyor ve görünen o ki bu konuda Ukrayna, Rusya’nın epey ilerisinde.