Telegram, Apple’ın katı App Store yönergeleri nedeniyle iOS kullanıcılarının görüntülemek için ödeme yapmak gereken gönderiler oluşturma olanağını kaldırdı. Telegram’daki bir gönderide CEO Pavel Durov, platformdaki içerik oluşturucuların kanallarındaki belirli gönderilere erişimi satmak için üçüncü taraf ödeme veya bağış botlarını kullandığını ancak Apple’ın, “içerik yaratıcılarının Apple’a %30 vergi ödemeden çabalarından para kazanmalarından memnun olmadığını.” söyledi.
Apple, geliştiricilerin uygulamalarında üçüncü taraf ödeme işlemcileri kullanmasına izin vermiyor ve uygulama içi satın alımlarda yüzde 30’a kadar komisyon alıyor. 9to5Mac tarafından belirtildiği üzere Telegram, sosyal medya danışmanı Matt Navarra’nın tespit ettiği gibi başlangıçta ücretli bir gönderi özelliğini test ediyor gibi görünüyordu. Ancak Telegram, 9to5Mac’e yaptığı açıklamada, platformun bu özelliği test etmediğini ve bunun yerine kullanıcıların gönderilere bir ödeme duvarı eklemek için üçüncü taraf ödeme botlarından yararlanacağını söyledi.
Durov açıklamasında “Bu, trilyon dolarlık bir tekelin kendi içeriğinden para kazanmaya çalışan milyonlarca kullanıcı pahasına pazar hakimiyetini nasıl kötüye kullandığının bir başka örneği. Apple daha fazla hayali yok etmeden ve daha fazla girişimciyi devlet tarafından alınan KDV’den daha yüksek bir vergiyle ezmeden önce AB, Hindistan ve başka yerlerdeki düzenleyicilerin harekete geçmesini umuyorum.” ifadelerini kullandı.
Bu, Durov ve Apple’ın ilk kez karşı karşıya gelmesi değil. Ağustos ayında Durov, Telegram’ın standart emojileri eğlenceli animasyonlarla süsleyen yeni Telemoji’siyle ilgili sorun çıkardığı için güncellemelerinden birini haftalarca geciktirdiği gerekçesiyle Apple’ı suçladı. Telegram ayrıca kısa süre önce, kullanıcılara ayrıcalıklı özelliklere erişim sağlayan 4.99 $/ay fiyatlı Premium aboneliğini piyasaya sürdü. Ancak Telegram’ın masaüstü sitesinden satın alırsanız 1 ABD doları indirim sunulmaktaydı. Telegram’ın açıkladığına göre web sitesinde “ödemeler Apple veya Google’dan ücrete tabi değildi.”
Geçtiğimiz hafta birkaç şirket daha Apple ile sorun yaşadı. Çarşamba günü Spotify, Apple’ı platform üzerindeki uygulamasında sesli kitap satmasını zorlaştırdığı için eleştirdi. Apple, daha sonra bu güncellemeyi geri çekti ve Spotify’ı sesli kitap satın alımlarını iOS uygulamasından tamamen kaldırmaya zorladı. Öte yandan Meta, Apple’ı “dijital ekonomide diğerlerinin altını oymakla” suçladı. Çünkü artık bir kullanıcı Facebook veya Instagram’daki gönderilerinin görünürlüğünü “artırmak” için her ödeme yaptığında şirketin Apple’a yüzde 30’luk bir ücret ödemesi gerekiyor.