İsveç ve Finlandiya kökenli bir şirketin çalışmaları sonucunda ağaçtaki sert bir karbon olan “lignin” adlı organik polimerden elektrikli araç bataryası üretildi.
Stora Enso isimli şirketin bilim insanları, çalışmaları sonucunda elektrikli araçların şarj süresini epey azaltabilen yeni bir batarya türü geliştirdi. Üreticilerinin “devrim niteliğinde” dedikleri bu ürün ağaçlardan üretilmesi bakımından oldukça ilgi çekici olmakla birlikte sadece 8 dakikada şarj edilebiliyor.
Batarya üretim fikrinin temeli ağaçların yaklaşık %30’unu oluşturan organik bir polimer olan lignin isimli malzeme. Bilim insanları, uzun süredir odaklarındaki bir kağıt fabrikası atığı olan ligninin, lityum iyon pillerde bulunan grafit anotlara biyo-tabanlı bir alternatife dönüştürülebileceğini fark etti. Lignini sert bir karbona dönüştürdü ve oldukça düşük maliyetine karşın oldukça verimli bir anyot üretmeyi başardı.
Stora Enso’dan Laur Lehtonen, konuya ilişkin “Yüksek şarj oranları açısından, sert karbonlar sizi grafitin gidemeyeceği yerlere götürebilirler. Grafitin limitleri 40-50 dakika civarındadır ve bunu çok pahalı bir silikonla 20 dakikaya kadar doldurabilirsiniz. Lignin tabanlı anotlar sadece sekiz dakikalık şarj sürelerine sahiplerdir.” cümlelerini kurdu.
Buluşun türevleri arasında bu kadar öne çıkmasının sebebi, ligninin dünyadaki en bol ikinci kaynak olması. Ekibin çalışmalarının devamlılığıyla daha çevre dostu ve daha ucuz lignin bazlı malzemeler üretilebileceği umut ediliyor.