DeviantArt’ın Yeni AI Sanat Aracıyla Sanatçıların Haklarını Korumayı Hedefliyor

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Alp Eren Gümüş
3 dk okuma süresi

Geçen yıl ağustos ayında çevrim içi sanat platformu DeviantArt, dokuz blok zincirinde basılan NFT’leri indekslemek için bir araç yayımladı ve bunları sanat ihlali ve hırsızlığa karşı taramaya başladı. Bugüne kadar Protect Protocol, yaklaşık 600 milyon NFT’yi endeksledi ve yarım milyon ihlal iddiasını ortaya çıkardı.

Şimdiyse DeviantArt, yapay zekâ tarafından üretilen sanata eşit derecede vicdanî bir yaklaşım benimsiyor.

9 Kasım’da sanat paylaşım merkezi, Stable Diffusion tarafından desteklenen kendi yapay zekâsı DreamUp’ı piyasaya sürdü. Bu süreçte büyük sanat üreten modellerinin aksine DeviantArt, aktif olarak kullanıcı telif haklarına ve onayına öncelik vermeyi tercih etti.

DreamUp hakkında konuşan DeviantArt CEO’su Moti Levy, “Ekip, yaratıcıların AI ile ilgili düşüncelerini, endişelerini, korkularını ve ihtiyaçlarını anlamak için yüzlerce Deviant ile röportaj yaptı. DreamUp, yaratıcıların eserlerine adil davranıldığını bilerek sanat oluşturmalarına olanak sağlayan bir yapay zekâ.” dedi.

DreamUp’ı destekleyen algoritmalar akıl almaz derecede karmaşık olsa da kullanım tercihlerini belirleme süreci basit. Kullanıcıların orijinal, insan yapımı, eserlerini “noimageai” direktifiyle etiketlemesi yeterli oluyor. Bu etiket, DreamUp’ın o çalışmayı gelecekteki görüntüleri oluşturmak için kullanmayacağı anlamına geliyor. Makine öğrenimi modellerini eğitmek için DeviantArt içeriğini kullanan üçüncü taraflar için hizmet şartları sözleşmesi, “noimageai” çalışmalarını hariç tutmalarını gerektiriyor. Platformun sanatlarını ilham almak için kullanmasına izin veren içerik oluşturucular ise yayımlanan görüntülerde açıkça belirtiliyor.

DeviantArt’ın yapay zekâ sanatına karşı tutumu 75 milyon kayıtlı üyesine için geçerli. Platform, son dört ay içinde yapay zekâda tarafından oluşturulmuş görsel sayısında yüzde 1000 artış gördü. Gönderilen sanatı ve şeffaflığı korumak adına DreamUp ile oluşturulan tüm resimler otomatik olarak #AIart şeklinde etiketleniyor. Kullanıcılar ayrıca akışlarında yapay zekâ tarafından oluşturulan sanat eserlerinin ne miktarda görüntülendiğini de belirleyebilecek.

Levy, “AI sanat yaratım sürecinde göz ardı edilemeyecek bir güç. Yapay zekânın kullanıldığı pek çok örnek görüyoruz. Ancak tüm yaratıcılara karşı bir sorumluluğumuz var. AI sanatını desteklemek için adil araçlar geliştirmeli ve bu alanı güvence altına almalıyız.” diye ifade ediyor.

AI’ın sanat platformlarında yaygınlaşması geçen yıl NFT’lerin ortaya çıkmasıyla ortaya çıkan intihal ve hırsızlık sorularını alevlendirdi. Bu tür sorunlar sanat dünyasında yeni değil. Ancak bu tür çalışmaları çevrim içi olarak yaratmanın ve satmanın hızı, kolaylığı ve anonimliği hem yaratıcılar hem de koleksiyoncular için sorun çıkarmaya başladı.

Dahası, AI tarafından oluşturulmuş görseller çok sayıda telif hakkıyla korunan çalışmaların yapay zekâ modellerinin eğitiminde kullanılmasından kaynaklı olarak oldukça problemli. DeviantArt’ın yaratıcılara güvenli ve adil bir araç sunma çabasına rağmen platform, internet üzerinden görüntüleri sıyıran veri kümeleri üzerinde eğitilmiş Stable Diffusion’ı kullanıyor.

DreamUp’ın tanıtıldığı basın açıklamasında DeviantArt, diğer içerik oluşturucu platformların aynı şeffaf yaklaşımı benimsemeye çağırdı. Sanatçıların da bu çağrıya kulak vereceği aşikâr.

Loading

Bu içeriği paylaş
Teknoloji, uçsuz bucaksız potansiyeliyle her geçen gün hayatımızın daha büyük bir parçası haline gelmekte. Tüm bu gelişmelerin peşinde, bizi biz yapan değerleri kaybetmemeyi dileyen bir hayalperest. Dijitaliyidir için Alp’in sloganı “dijital doğru ellerde iyidir” oldu.
Yorum bırak, puan ver