Düşüncelerinizi Cümlelere Çeviren Beyin İmplantı

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Arda Yardımsever
2 dk okuma süresi

California Berkeley Üniversitesindeki bir grup araştırmacı, fiziksel olarak konuşamayan bir adamı yeni geliştirdikleri beyin implantı ile adamın beyin sinyallerini yazıya çevirerek iletişim imkanı sundu. Nature Communications’da yayımlanan araştırma, hastanın dakikada 29 karakter (ortalama 7 kelime) ile %94 doğruluk oranıyla sadece düşünerek “yazabildiğini” gösteriyor.

 Her ne kadar bu cihazın bir başka modeli geçtiğimiz sene England Journal of Medicine’da yayımlansa da bu yeni implanta göre özellikleri daha kısıtlıydı ve bilgisayar sisteminin çeviri yapabilmesi için hastanın sesleri çıkarmaya çalışmasını gerektiriyordu.

Araştırma grubunun makale özetinde “Nöroprotezlerin felç yüzünden konuşamayan veya yazamayan insanlar için iletişim köprüsü olma potansiyeli bulunuyor. Ancak, sessiz denemeler ile konuşmaya çalışmak iletişim nöroprotezlerini kontrol edebilir mi henüz kesin değil.” ifadeleri kullanılıyor.

Ekip, bu sorunu çözmek için derin makine öğrenimi ve dil modelleme tekniklerini kullanarak test hastasının NATO alfabesini sessizce hecelerken harf dizilerinin kodunu çözmeyi başardı. (“a” için “alpha”, “b” için “bravo”, ve devamı).

Çalışmanın ortak yazarlarından biri bu hafta Live Science’da “NATO fonetik alfabesi, gürültülü kanallar üzerinden iletişim kurmak için geliştirilmiştir. Bu, bizim içinde olduğumuz bir durum.” Ifadelerini kullandı.

Hasta anahtar kelimeleri düşündüğünde, algoritma, beynin üzerine yerleştirilmiş 128 elektrot ağı aracılığıyla beyin aktivitesini çeviriyor. Bir cümleyi bitirmek için ise test hastası sağ elini sıkmaya çalıştı ve bu da cümlenin sonu olarak algılandı.

Aygıtın çalışabilmesi için şimdilik kablolu olarak insanlara bağlı olması gerekiyor. Araştırmacılar ise bir gün tamamen kablosuz bir arayüze geçiş konusunda umutlu.

Loading

Bu içeriği paylaş
Follow:
Kürselleşmiş dünyanın içine doğan bir Z kuşağı. Dil bilime olan ilgisi sayesinde dünya vatandaşlığı pasaportunu doğuştan alan biri.Arda’nın dijitaliyidir için sloganı “dijital eğer siz dünyaya açıksanız iyidir” oldu…Mail: arda@dijitaliyidir.com
Yorum bırak, puan ver