Hindistan Uzay Araştırma Örgütü, ülkenin uzay endüstrisindeki özel sektör çalışmalarını desteklemek amacıyla Vikram-S isimli roketi cuma günü yerel saatle 11.30’da fırlattı. Ülkenin doğu kıyısından fırlatılan roket, özel sektör yatırımlarını teşvik eden Hindistan’ın küresel uzay yarışında yeni bir evreye girişini simgeliyor.
Hindistan Uzay Araştırma Örgütü (ISRO) yörünge altı roketi Vikram-S’i cuma günü yerel saatle 11.30’da Hindistan’ın doğu kıyısındaki Sriharikota’da bulunan Satish Dhawan Uzay Merkezi’nden fırlattı.
Dört yıllık bir özel sektör girişimi olan Skyroot Aerospace tarafından geliştirilen Vikram-S, yaklaşık 550 kilogram kütleye sahip, tek kademeli, katı yakıtlı bir roket. Tamamen karbon fiber çekirdek yapısından oluşan 6 metre uzunluğundaki roket iki yılda geliştirildi.
Prarambh (Sanskritçe’de “başlangıç”) olarak adlandırılan fırlatma, Haydarabad merkezli Skyroot adlı girişimci şirketin üzerinde çalıştığı ilk önemli iş. Girişim, Hindistan’ın uzay programının kurucusu Vikram Sarabhai’nin adını taşıyan bir dizi fırlatma aracı inşa ediyor.
Hindistan hükümeti Haziran 2020’de uzay sektörü reformlarını kabul etti ve özel şirketlerin ISRO’nun altyapısını kullanmasına izin vermek için Hindistan Ulusal Uzay Tanıtım ve Yetkilendirme Merkezi’ni (IN-SPACe) kurdu. Yeni Delhi ayrıca, ülkedeki uzay girişimlerini desteklemek için özel şirketlerle yakından çalışmak üzere uzay ajansının ticari kolu olarak NewSpace India Limited’i (NSIL) kurdu.
2018 yılında eski ISRO bilim insanları Pawan Kumar Chandana ve Naga Bharath Daka tarafından kurulan Skyroot, Aralık 2020’de Hindistan’ın özel yapım katı roket testini başarıyla tamamlamıştı. Ayrıca Skyroot 2021’de ülkede roket fırlatmak için ISRO ile bir Mutabakat Zaptı imzalayan ilk özel girişim oldu. Girişime şu an 165 milyon dolarlık bir değer biçiliyor.
Yeni Delhi hükümeti, özel sektör girişimini arttırmak ve ülkenin uzay sektörüne yatırımı teşvik etmek için şu anda yeni bir uzay politikası üzerinde çalışıyor.