Meta, Yapay Zekaya Yalan Söylemeyi ve Diplomasiyi Öğretti

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Tuğba Çeri
Ekleyen Tuğba Çeri
2 dk okuma süresi

Meta, bir AI’ı diğer oyuncularla sohbet ederek onları stratejisini desteklemeye ikna etmeyi ve ardından onlara ihanet etmeyi içeren bir masa oyunu oynaması için eğitti.

Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın sahibi olan Meta, bir yapay zekayı diğer oyuncularla sohbet edilen sanal bir masa oyunu olan  Diplomacy’i 40 defa oynatarak eğitti. Bu oyun, kazanmak için birbirlerine karşı oynayan yedi oyuncu için ikna ve hileler gerektiriyor ve daha önce hiçbir AI diğer tüm oyuncuları bu kadar kısa sürede bu kadar kolay yenememişti. Meta, Cicero AI’ın yakın gelecekte getireceği çok şey olduğunu söylüyor.

Cicero, esas olarak, Doğal İşleme Dili (NLP) ve Stratejik Akıl Yürütme olmak üzere iki teknoloji bileşeni üzerine kurulu. Doğal İşleme Dili (NLP), bir anlaşmaya varmak veya müzakere etmek veya bunun etrafında arabuluculuk yapmak için diğer oyuncularla iletişim sürecinde mesajlar üretir ve yanıtları kavrarken, muhakeme motoru, diğer oyuncuların hareketlerini tahmin eder ve bu verileri stratejiler oluşturmak için kullanır.

Meta, oyunun AI için zor olduğunu, çünkü kazanmak için rakiplerin belirli bir şekilde blöf yapıp yapmadığını veya strateji geliştirip geliştirmediğinin anlaması gerektiğini söyledi. Yapay zekanın diğer oyuncularla iş birlikleri oluşturmak için belirli bir düzeyde empati geliştirmesi de gerekiyordu ki bu, yapay zekaların daha önce insan rakiplere karşı satranç gibi oyunlar oynarken yapması gerekmeyen bir şeydi. Örneğin, 1997’de IBM’in Deep Blue yazılımı ünlü bir satranç şampiyonu olan Garry Kasparov’u yenmiş, 2016’da Go’nun en iyi oyuncusu Lee Sedol, DeepMind’den AlphaGo tarafından yenilmişti.

Yapay zekalar strateji oyunlarında her zaman iyi bir üne sahip olmuştu ancak empati geliştirmek, blöfleri anlamak ve karşılık vermek, kısacası stratejik muhakeme gibi eskiden hayal edilemez olarak görülen yeni özellikler ile yapay zekanın yelpazesi gün geçtikçe genişliyor.

Loading

Bu içeriği paylaş
Teknoloji ile ilk tanışan ‘kayıp neslin’ kendini hala aramaya devam eden bir üyesi olarak özgürlüğün semalarından dijitaliyidir’e adeta paraşütle indi. Bitmeyen sorularına dijital dönüşüm çağında yanıtlar arayan, doğada olmaya, okumaya ve gezmeye doyamayan bir flaunese. Tuğba'nın dijitaliyidir için sloganı "dijital merak iyidir!" oldu. Mail: tugba@dijitaliyidir.com
Yorum bırak, puan ver