NASA, Artemis I görevinin şimdiye kadarki aşamalarını gösteren sinematik bir video yayımladı. 96 saniyelik sunum, Artemis I’in 16 Kasım’daki fırlatılışından bu yana çekilen en iyi görüntüleri bir araya getiriyor.
NASA iki yıl sonra gerçekleştirilmesi planlanan mürettebatlı bir görev için tasarlanan uçuş sistemini test etmek üzere yeni fırlatma sistemini kullandı. Uçuş sistemini test etmek amacıyla mürettebatsız Orion kapsülü, şimdiye kadar kullanılmış en güçlü uzay aracı olan yeni Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) roketi ile Ay’a doğru fırlatıldı.
Orion şu ana kadarki uçuşu sırasında Ay yüzeyinin sadece 80 mil yakınına yaklaştı. Pazartesi günü gezegenimizden 268.553 mil uzaklığa ulaşan Orion kapsülü, dünyadan en fazla uzaklaşan uzay aracı oldu. Böylece bir önceki rekor olan 1970 yılında Apollo 13 görevi sırasında 248.655 mil uzaklığı aşarak rekor kırdı.
NASA’nın keşif sistemlerini geliştirmeden sorumlu yönetici yardımcısı Jim Free, çarşamba günü attığı bir tweet’te her şeyin yolunda gittiğini, dünyanın en güçlü roketinin tüm performans hedeflerine ulaştığını ya da aştığını ve Orion’u Ay’a doğru yola çıkardığını söyledi.
Orion’un 11 Aralık’ta Kaliforniya açıklarında Pasifik Okyanusu’na iniş yaparak Dünya’ya dönmesi planlanıyor. NASA görevin başarılı olduğuna karar verirse Artemis II görevi kapsamında astronotlar Orion uzay aracı kullanarak Ay’a gönderilecek.
NASA’nın Artemis programının daha geniş hedefleri arasında astronotların bugün alçak Dünya yörüngesinde yer alan Uluslararası Uzay İstasyonu’nda geçirdikleri zamana benzer şekilde yaşamalarını ve çalışmalarını sağlamak amacıyla Ay’da kalıcı bir üs inşa etmek yer alıyor. Ay, NASA’nın 2030’larda gerçekleşebileceğini söylediği Mars’a insan gönderme görevi için de önemli bir basamak olabilir.
Derleyen: Deniz Akbulut