Vice tarafından elde edilen belgelere göre ABD Ordusu, Activision Blizzard’ın Call of Duty e-spor ligiyle planlanan sponsorluğu, Activision’ın iş yerindeki taciz ve ayrımcılığa ilişkin iddiaların geçen yıl ortaya çıkmasının ardından durdurdu.
O dönemde Activision ile planlarını gözden geçiren tek kuruluş ABD Ordusu değildi; aralarında Coca-Cola ve State Farm’ın da bulunduğu sponsorlar da Overwatch League’e verdikleri desteği yeniden değerlendirmeye aldı.
ABD Ordusu, resmî Call of Duty League Esports turnuvası, yayın hizmeti Paramount+ ve Paramount+’da yayınlanan HALO TV şovunun bir karışımı için 750.000 dolar harcamayı planlıyordu. Ordu ayrıca Call of Duty’nin mobil versiyonunun sponsorluğu için “ödül bazlı envanter” de dahil olmak üzere 200.000 dolar ayırdı. Belgeler, kampanyanın Ordu’nun video reklamlarını izleyen oyunculara oyun içi para birimi sağlayacağını gösteriyor.
Ordu, YouTube’da 2,32 milyon abonesi olan ve sık sık Call of Duty: Warzone oynayan popüler yayıncı Stonemountain64 için harcanmak üzere 150.000 dolar tahsis etti. Stonemountain64 sık sık Warzone maçları sırasında şaka yollu bir şekilde komutan rolü yaptığı videolar paylaşıyor.
Vice’ın Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası aracılığıyla elde ettiği belgeler, ordunun Gen Z’ye ulaşma çabalarının bir parçası olarak e-spor turnuvaları, yayıncılar ve etkinlikler gibi şeylere sponsor olma planlarını da detaylandırıyor. Bu belgeler ordunun Gen Z’yi e-spor ve oyun yoluyla işe almaya yönelik kapsamlı planlarına ilginç bir bakışın sonucu olarak ortaya çıkmış durumda.
Belgeler ABD ordusunun, oyun oynamayı ve özellikle de Call of Duty’yi potansiyel olarak yararlı bir markalaşma ve işe alma aracı olarak gördüğünü gösteriyor. Örneğin Ordu, Twitch fenomenlerini “Ordu tarafından sunulan geniş beceri yelpazesini sergileyen orijinal içerik videoları oluşturmak” ve fenomenleri “hayranlarına Ordu değerlerini ve fırsatlarını tanıtmak” için kullanmayı önerdi. Ayrıca “askerlerin ve oyun dünyasının önde gelen isimlerinin” yer aldığı turnuvalar düzenlemek isteniyordu. Kampanyaların bir diğer hedefi de izleyici anketlerinde Ordu’nun “tercih edilirliğini” artırmaktı.
Oyun, ABD Ordusu’nun zaman zaman sorunlarla karşılaşsa da bir süredir çabalarını yoğunlaştırdığı bir alan. Bu durumun meclis üyeleri arasında da görüş ayrılıklarına sebep olduğu ortada. 2020’de Temsilci Alexandria Ocasio-Cortez’in, ABD Ordusu’nun Twitch üzerinden askere alım yapmasını yasaklama önerisi Meclis oylamasında başarısız olmuştu.