Geçtiğimiz yıl kendinden fazlaca söz ettiren “resim çizebilen yapay zekâ” olarak da bildiğimiz Dall-E’nin yapımcısı OpenAI, Türkçe konuşabilen ve henüz test aşamasında olmasına rağmen oldukça kapsamlı yapay zekâ projesi ChatGPT’yi kullanıma sundu. ChatGPT’nin diğer yapay zekâlardan farkı ise geniş veri tabanı sayesinde hemen hemen her konuda ayrıntılı bilgi verebilmesi ve çeşitli problemleri çözebilmesi oldu.
Bugüne kadar yapılmış diğer yapay zekâlar internetten arama yapmak, hava durumunu söylemek, birini aramak gibi temel isteklerimizi yerine getirebildi. Fakat bu yapay zekâlar problem çözmek, kişisel konularda fikir vermek ya da fizik yasalarını örneklerle açıklamak gibi daha ayrıntılı isteklerin üstesinden gelebilecek kapasitede değillerdi. İşte bu noktada, ChatGPT becerileri ile türdeşlerinin arasından sıyrılıyor.
İlk bakışta otomatik hazır cevaplar veren basit botlardan farklı görünmeyen ChatGPT ile biraz konuştuktan sonra piyasanın en ileri düzey dil işleme mekaniklerinden birine sahip olması sayesinde bu yanıtların sanki bir insana ait olduğu hissiyatına kapılabilirsiniz.
İşte ChatGPT’nin sınırlarını daha iyi anlamanız için yapabileceklerinin bir listesi:
- Matematik denklemleri çözme
- Metin yazma (temel akademik makaleler, edebi metinler, film senaryosu vb.)
- Hata ayıklama ve düzeltme (herhangi bir kod bloğundaki hataları tespit edip doğrusuyla düzeltme)
- Diller arası çeviri
- Metin özetleme ve metindeki anahtar kelimeleri tespit etme
- Kişisel tavsiyelerde bulunma
- Herhangi bir şeyin ne işe yaradığını açıklama (bir kod bloğunun ne işe yaradığını açıklama)
- Kafiyeli şiirler yazma ve daha birçoğu.
ChatGPT Nasıl Kullanılır?
Bu gelişmiş yazılımı herhangi bir ücret vermeden şu adımları takip ederek kullanabilirsiniz:
1- Buraya tıklayarak ChatGPT’nin web sitesine gidin.
2- Eğer OpenAI hesabınız varsa giriş yapın, yoksa hesap oluşturun.
3- Uyarı pencerelerini onayladıktan sonra alt kısımda bulunan metin kutusundan ChatGPT’yi kullanmaya başlayın.
Not: ChatGPT konuşacağı dili, sizin kullandığınız dile göre belirler. Fakat oldukça gelişmiş olmasına rağmen bu yapay zekâ da kusursuz değil. Her bilgi temelli soruya cevap verse de aşağıda da görebileceğiniz OpenAI’ın bilgilendirmesine göre bu yanıtlara tamamen güvenmemek gerekiyor.
Son olarak, makine öğrenmesi alanında gerçekleşen ve gelecek vadeden bu gelişmelerin henüz bir başlangıç olduğunu belirtelim. Kim bilir, belki günün birinde bilinçli bir yapay zekâ ile varoluş sohbetleri bile yaparız.
Derleyen: Ömer Kağan Selen