San Francisco Balesi bu yılki Nutcracker gösterisinin tanıtım afişlerini tasarlaması için ünlü bir fotoğrafçıyı ya da ünlü bir illüstratörü değil yapay zekâ görüntü üreticisi Midjourney’i tercih etti.

San Francisco Balesinin aralık ayındaki üç haftalık gösterim öncesinde Instagram’da yayımladığı bir çift görselin (biri karanlıklar içindeki taç takmış bir fare, diğeri ise ürkütücü bir ifade takınan mantar ve bezden bir asker) baleyle ilişkilendirilen geleneksel estetiği sarsması bekleniyordu. Fakat görüntüler 90 yıllık şirketi sanatçılar ve yapay zekâ görüntü oluşturucuları arasındaki şiddetli bir tartışmanın ortasına attı.
Suçlama basit. San Francisco Balesi, çalışan bir sanatçı yerine Midjourney’i seçerek, AI görüntü oluşturucularının üzerine inşa edildiği sanatçı fikri mülkiyetinin çalınmasını onaylıyor gibi görünüyor.
San Francisco Balesinin Instagram’daki paylaşımına yorum yapan bir kullanıcı “Sanat alanındaki bir kuruluşun yapay zekâ sanatını kullandığını ve görsel sanatçılara aktif olarak zarar verdiğini görmek büyük hayal kırıklığı. Mevcut haliyle yapay zekâ sanatı, sanatçıların çalışmalarını onların rızası, kredisi veya tazminatı olmadan kullanıyor.” yazdı.
Buna karşılık San Francisco Balesi, Amerika’nın teknoloji ekosisteminin kalbinde yer alan bir şirketten beklenileceği üzere, reklam ajansı Butler, Shine, Stern & Partners ile ortaklaşa yeni bir teknoloji denemesi yaptığını iddia etti.
San Francisco Balesi sözcüsü yaptığı açıklamada, “Yerel reklam ajanslarından 30’a yakın tasarımcı, yapımcı ve kreatif, bize günümüzün teknolojik araçlarını deneme şansı sunan Nutcracker kampanyamıza katkıda bulundu. Pazarlama kampanyalarımızın oluşturulması da dahil olmak üzere her sezon sahnelerimizde, orkestramızda ve sahne arkasında yüzlerce San Francisco’lu sanatçıyı istihdam ediyoruz ve gelecekte de bunu yapmaya devam etmeyi umuyoruz.” dedi.
Görüntü oluşturucuların temelini oluşturan teknoloji yeni olmasa da kullanım kolaylığı (bir metin kutusuna komut yazmak) son 12 ayda popülerliklerinin hızla artmasına neden oldu. Fikrî mülkiyet düzenlemeleriyse henüz bu gelişmeye ayak uyduramadı.
San Francisco Balesinin Instagram’daki paylaşımına yapılan bir başka yorumda ise “Ben bir illüstratörüm ama aynı zamanda yaklaşık on yıldır tiyatroda çalışıyorum. Yapay zekâ ‘sanatı’ sanatçılara bir hakarettir ve sanat dünyasında hepimize zarar verir. Hayatta olan ve zor kazanılmış becerilere sahip bir sanatçıyı işe almayı düşünün.” yazdı.
Tepkilerin ardından San Francisco Balesi’nin gelecekte yaşayan, nefes alan sanatçılarla çalışmaya geri dönmesi muhtemel görünüyor.
Derleyen: Alp Eren Gümüş