Espor pazarının 2025 yılına kadar 1,9 milyar dolar değerine çıkacağı tahmin edilirken bir oyunun espor başkanının söylediğine göre hedef, yıllık etkinliklerini Dünya Kupası kadar büyük hale getirmek.
“Split-push” ile “powerspike” arasındaki farkı bilseniz de bilmeseniz de esporun giderek artan popülaritesini ve etkisini görmemek çok zor. Dünya çapında yüz milyonlarca kişinin oyun oynaması ve izlemesi; Gucci, BMW ve Coca Cola gibi markalarla yapılan ortaklıklarla birlikte 2022, rekabetçi oyunlar için başarılı bir yıl olmuş gibi görünüyor.
Hâlâ tam bilmeyenler için espor, dünyanın her yerindeki profesyoneller tarafından rekabetçi bir şekilde oynanan bir dizi farklı video oyunu anlamına geliyor. Çoğu zaman stadyumlarda düzenlenen etkinlikler televizyonda yayımlanarak büyük izleyici kitlelerini çekiyor. Espor pazarının 2025 yılına kadar 1,9 milyar dolar değerinde büyüyeceği tahmin ediliyor.
Esports News UK’nin kurucusu Dominic Sacco, “2022’nin başında Suudi Arabistan hükümeti tarafından desteklenen bir grup, dünyanın en büyük iki espor turnuvası operatörü olan ESL ve FaceIt’i satın aldı. Sanırım bunun gibi yatırımları daha fazla göreceğiz, 2023’te ve muhtemelen sonrasında büyük bir trend olacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı. Bu anlaşma 1,5 milyar dolar değerindeydi ve Suudi hükümeti destekli Savvy Gaming grubunun ülkeyi 2030’a kadar küresel bir espor merkezine dönüştürmek için 38 milyar dolar yatırım yapmak istediğini söylemesi yalnızca bir başlangıçtı.
League of Legends (LoL) Espor Küresel Başkanı Naz Aletaha için 2023 ve sonrasında büyümenin anahtarı, yeni kitleler ararken ana hayran kitlesini unutmamakla ilgili:
“Bizim için birincil odak noktası her zaman mevcut izleyici olacak. Tabii ki büyümek için giriş engellerini de azaltmak istiyoruz, sporu olabildiğince eğlenceli ve erişilebilir kılmak istiyoruz.”
LoL, 2023’te 13. sezonuna giriyor ve DOTA 2 ve Counter Strike ile birlikte üç büyük espordan biri olarak kabul ediliyor. 2022’deki Dünya Şampiyonasında oyuncular, 1,8 milyon sterlinlik ödül havuzundan pay alabilmek için yarışmıştı.
Bu potansiyel kitlenin sayısı ve boyutu önem taşıyor. Aletaha “LoL oynayan ve oynamaya devam eden 600.000.000’dan fazla insan” olduğunu söylüyor. Aletaha ve ekibinin yaptığı her şey, sporlarını bu insanlar için olabildiğince çekici kılmayı hedefliyor çünkü onlar zaten oyunlarını, kuralları ve evreni biliyorlar. Bu kalabalığı daha sadık e-spor takipçilerine dönüştürmek için ana araçları, Aletaha’nın “Kuzey Yıldızları” olarak tanımladığı yıllık Dünya Şampiyonası etkinliği.
Super Bowl’un League of Legends eş değeri olan Worlds, Lil Nas X’e 2022’de sahne aldırmıştı. LoL patronu, bunun gibi büyük olayların yarattığı hikayelerin daha fazla takipçi çekeceğini savunuyor. Hedefin 2023’te ulaşılması pek mümkün olmayan, yıllık etkinliği Dünya Kupası kadar büyük hale getirmek olduğunu söylüyor ve ekliyor:
“Bence bizim için bir sonraki adım, oyuncuları kim oldukları ve neye inandıklarıyla gerçekten tanıtmak.”
Fransa’da Başkan Macron bu alanda daha fazlasının yapılması gerektiğinden bahsediyor ancak büyük etkinlikler söz konusu olduğunda biraz eksiklikleri olduğunu, bu yüzden politikacılarının esporları daha iyi anladığını görmek istediğini dile getiriyor.
Aletaha, 2023 ne getirirse getirsin esporun devam eden yörüngesine güveniyor ve mevcut nesil taraftarlar çocuklarını bu spora dahil ettikçe sporun çekiciliğinin daha da arttığını göreceklerini düşünüyor. Haklı ya da haksız, 2023 rekabetçi oyunlar için yoğun ve zorlu bir yıl olacak.
Derleyen: Enver Çakır