Amerika’nın en iyi teknoloji CEO’ları için son yirmi yıl oldukça iyi geçmişti ancak 2022’de işler birdenbire biraz daha kasvetli hale geldi. 2022, Silikon Vadisi’ndeki sanrılı egomanyaklar için kötü bir yıl oldu. Peki en kötüsü kimdi?
Mark Zuckerberg’ün Meta’sı ve Jeff Bezos’un Amazon’unun binlerce işçiyi işten çıkardığı bildirildi. Bir zamanlar bir dahi olarak görülen Elon Musk, Twitter’da gerçekten inanılmaz bir beceriksizlik sergiledi. Elizabeth Holmes on yıldan fazla hapis cezasına çarptırıldı ve son zamanlarda adı dolandırıcılıkla anılan Sam Bankman-Fried da listede yerini aldı.
Teknoloji haberleri açısından tam anlamıyla fiyasko dolu bir yılda akıllara önemli bir soru geliyor: Hangi egomanyak en kötüsünü yaşadı?
İşte 2022’nin en kötü patronları:
Mark Zuckerberg

Bir zamanlar dahi olan çocuk bugünlerde o kadar da harika bir çocuk gibi görünmüyor. 2021’in sonlarında Mark Zuckerberg, Facebook’un kendisi için yeterince distopik olmadığını duyurdu. Şirket, adını Meta olarak değiştirdi ve yakın zamana kadar insanların bacakları yokmuşçasına, gözlüğe bağımlı bir dünya olan metaverse’e tam gaz koştu. Bir yıl sonra Zuck, sanal gerçeklik hakkında bağırıp dururken Meta’nın serveti dibe vurdu.
Şubat ayında Zuck’ın şirketi gösterdiği başarısızlıkla tarihe geçti ve hisse senedi fiyatı bir günde 230 milyar dolar düşerek ulusal bir rekor kırdı. Dokuz ay gibi kısa bir zaman sonra Zuckerberg, çalışanlarına iş dünyasının değişken rüzgarlarını yanlış değerlendirdiğini açıklayarak 11.000 kişiyi daha işten çıkardı.
Ayrıca şubat ayında Meta, kullanıcı sayısında ilk düşüşü gördü ve patronuna 30 milyar dolar kaybettirdi. Günün sonunda Zuck, elinde bulunan 44,5 milyar dolarla bir şeyleri değiştirebilir.
Yılın en kötüsü puanı:6/10
Jeff Bezos

Zuck, bu yıl iş gücünün küçüldüğü görülen tek teknoloji patronu değildi. Amazon da işten çıkarmalar yapacağını duyurdu ve New York Times, 10.000 kişinin işten çıkarılabileceğini bildirdi. Bu arada Dr. Evil’in gerçek hayattaki en benzeri olarak ününü sürdüren Bezos, eski karısının bağışlar için manşetlere çıkmasından mutsuz olacak ki o zamanki 124 milyar dolarının çoğunu bağışlayacağını herkese söylemek için CNN’e çıktı. 100 milyon dolar gibi servetinin %0,08’i olan bir parayı ülkenin en çok sevilen yıldızına vermesi de başka bir tartışma konusu oldu.
Bezos’un 2022’de adının karıştığı bir dizi utanç verici skandal, Bezos’u dünyanın en zengin adamlarından biri olarak tahtından edemedi.
Yılın en kötüsü puanı:4/10
Elon Musk

Sözler, eylemler ve sonuçlar arasındaki ilişkiyi anlamadığını defalarca kanıtlamış olan dünyanın o zamanki en zengin adamı, Twitter’ı hisse başına 54,20 dolardan satın almak için bir teklifte bulundu. Satış gerçekten gerçekleşecekmiş gibi görünmeye başladığında, Musk aslında siteyi istemediğine karar verdi ancak şirketten paçayı kurtaramadı ve bir yasal mücadele süreci sonunda satın alma işlemini gerçekleştirdi.
Musk bu zamana kadar kimsenin istemediği bir Twitter yaratmak için yeni kurallar oluşturdu ve sonra onları iptal etti, çalışanların “aşırı sert” olmalarını talep etti, Marjorie Taylor Greene ve Roger Stone gibi isimleri eski görevlerine getirdi, Donald Trump ve Kanye West başta olmak üzere birçok ünlü ismin ve gazetecilerin hesaplarını askıya aldı, ardından eski hâline getirdi. CEO’luktan ayrılıp ayrılmaması gerektiğini görmek için kullanıcılar arasında son derece bilimsel bir anket yaparak yılı tamamladı. Dışarıdan bakıldığında 2022 bir felaket gibi görünse de Musk her türlü ekmeğinin peşinde.
Yılın en kötüsü puanı:7/10
Parag Agrawal

Yılın başında Parag Agrawal için gelecek parlak görünüyordu. Yönetim kurulunun oy birliğiyle desteğini aldıktan sonra Twitter’ın yeni CEO’su olmuştu. Ardından Musk geldi. İkisinin başta samimi bir ilişkisi olsa da Musk’ın platformu satın alması konusunda anlaşmazlığa düştüklerinde bu ilişki hızla kötüleşti. Musk, Twitter’ın bot sorununun boyutunu araştırmak istediğinde Agrawal, planın neden işe yaramayacağını ayrıntılı olarak açıkladı. Musk, bu açıklamaya dışkı maddesini tasvir eden bir emoji ile yanıt verdi.
Musk Twitter’ı satın alır almaz Agrawal’ı hemen kovdu. Agrawal işini kaybetti ancak şu ana kadar kötü olduğuna dair net bir belirti göstermiyor hattâ çıkışı ona 50 milyon dolar kazandırmış olabilir.
Yılın en kötüsü puanı:7/10
Elizabeth Holmes

Uzun Theranos felaketinin nihayet zirveye ulaştığı yıl oldu 2022. Her şey 2003 yılında Elizabeth Holmes’un şirketi kurmasıyla başladı, ertesi yıl Stanford’dan ayrıldı. Diğer pek çok genç öğrenci gibi o da bir hayalin peşinden koşuyordu, gerçekten harika bir teknoloji icat etmiş gibi yapma ve bundan bir milyar dolar kazanma hayali. Buna karşın şirketi kurmasından neredeyse 20 yıl sonra Holmes bu yıla, şirketinin sözde devrim niteliğindeki kan testi sistemi üzerinden yatırımcıları dolandırmaktan mahkumiyetle başladı.
Belki de gerçekten yaşananlar yol boyunca edindiği arkadaşlarla ilgiliydi. Bunlar arasında Holmes’a cezasından önce destek mektupları gönderen 130’dan fazla kişiden biri olan Senatör Cory Booker da vardı. Ayrıca duruşmaya Holmes kostümüyle gelen destekçileriyle sıkı bir hayran kitlesi de oluşturdu.
Yine de 2022’yi 11 yıl hapis cezasıyla bitirdi. Yıl için en kötü aday gibi görünüyor, değil mi?
Yılın en kötüsü puanı: 10/10
Sam Bankman-Fried

Yanlış! Çünkü 2022’nin sonunda unvanı almak için güçlü bir aday olarak ortaya çıkan Sam Bankman-Fried var. Kripto para borsası FTX, birkaç ay önce Super Bowl sırasında reklamlar yayımlayarak ve Miami Heat arenasında adını gururla sergileyerek dünyanın zirvesindeydi ancak kasım ayına kadar şirket çöktü. Birkaç hafta sonra Bankman-Fried, Bahamalar’da tutuklandı ve bir savcının deyimiyle “Amerikan tarihindeki en büyük mali dolandırıcılıklardan biri” ile suçlandı.
Günün sonunda Holmes’un mu yoksa Bankman-Fried’in mi daha kötü bir yıl geçirdiğini söylemek zor ancak herhangi bir rekabetin olduğu gerçeği bizlere teknoloji ve müstehcen zenginlik hakkında pek çok şey anlatıyor.
Yılın en kötüsü puanı: 10/10
Derleyen: Enver Çakır