NASA’nın Artemis 1 Orion uzay aracı geçtiÄŸimiz ayın başında Ay’a yaptığı 1,4 milyon millik yolculuÄŸu tamamlayarak Kennedy Uzay Merkezine geri döndü. Eve dönüş 30 Aralık’ta gerçekleÅŸti. Ajans artık kapsülü parçalarına ayıracak.
Artemis 1’in rekor kıran yolculuÄŸu 16 Kasım’da Orion uzay aracının NASA’nın yeni nesil Uzay Fırlatma Sistemi ile Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatılmasıyla baÅŸlamıştı. 26 günlük görevini baÅŸarıyla gerçekleÅŸtiren uzay aracı baÅŸarıyla Dünya’ya döndü. 11 Aralık’ta Pasifik Okyanusu’na düşen uzay aracını USS Portland (ABD nakliye rıhtım gemisi) kurtararak 13 Aralıkta San Diego Deniz Ãœssü’ne getirdi. Kapsül, ertesi gün Kennedy Uzay Merkezine gönderilmek üzere Florida’ya doÄŸru kara yolculuÄŸuna çıktı. Â
NASA, Orion’un Kennedy Uzay Merkezi’ne geri dönmesiyle uzay aracının ısı kalkanını kaldırarak bu parçanın kapsamlı bir analizini yapmayı ve parçanın atmosfere yeniden giriÅŸ sırasında tam olarak nasıl bir performans gösterdiÄŸini belirlemeyi amaçlıyor. Ajans ayrıca NASA’nın Ay’a yolculuÄŸun insanları nasıl etkileyebileceÄŸi konusunda veri toplamak üzere Orion’a gönderdiÄŸi test mankeni Moonikin Campos’u da çıkaracak. NASA, yaptığı bir açıklamada “Artemis I, NASA’nın Ay’ı keÅŸfetme çabalarının bir parçası olarak önemli bir adımdı. Space Launch System roketi ve Orion’un Artemis II’de mürettebatı Ay’ın etrafında uçuracağı bir sonraki görevi için zemin hazırladı.” dedi.
Artemis II 2024’e kadar fırlatılmayacak olsa da ÅŸu an ile gelecek yıl arasında dört gözle beklenecek daha çok ÅŸey var. NASA, gelecek görevde yer alacak mürettebatı 2023’ün baÅŸlarında duyurma sözü verdi. Artemis II, 1972’de Apollo programının sona ermesinden bu yana ilk insanlı Ay iniÅŸine ve nihayetinde Ay’da kalıcı bir NASA varlığına zemin hazırlayacak.
Derleyen: Deniz Akbulut