Geçtiğimiz perşembe günü CNN’e konuşan bir yetkili New York City devlet okullarının, öğrencilerin ve öğretmenlerin internetinde ve cihazlarında yapay zekâ sohbet robotu ChatGPT‘yi kullanmalarını yasaklayacağını söyledi.
Üstün dil işleme teknolojisi ve hemen hemen her soruya yanıt verebilen gelişmiş algoritması ile geçtiğimiz aylarda yazılım dünyasını sallayan yapay zekâ ChatGPT’nin New York City devlet okullarında kullanımı yasaklandı. ChatGPT’nin asıl yasaklanma nedeni öğrencilerin bu robot aracılığıyla kopya çekmesi ve bu robotun yanlış bilgi yaymak için kullanılabileceği endişeleri oldu.
New York kamu basın sekreteri yardımcısı Jenna Lyle konu hakkında “Öğrencilerin öğrenmesi üzerindeki olumsuz etkilerle ilgili endişeler ve içeriğin güvenliği ve doğruluğuyla ilgili endişeler nedeniyle ChatGPT’ye erişim New York City devlet okullarının ağlarında ve cihazlarında kısıtlanmıştır. Araç, sorulara hızlı ve kolay yanıtlar verebilirken, akademik ve yaşam boyu başarı için gerekli olan eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerini geliştirmez.” açıklamasını yaptı.
Bu yapay zekâ yeni politika kapsamında kısıtlanmış olsa da New York City devlet okulları yapay zekâ ve teknolojiyle ilgili eğitim amaçları için ChatGPT’ye özel erişim talep edebilecek.
Yasak yayımlandıktan sonra ChatGPT’nin yapımcı şirketi OpenAI’ın bir sözcüsü “ChatGPT’nin okullarda veya başka herhangi bir yerde yanıltıcı amaçlarla kullanılmasını istemiyoruz, bu nedenle herkesin bu sistem tarafından oluşturulan metni tanımlamasına yardımcı olacak hafifletme önlemleri geliştiriyoruz.” diyerek ChatGPT’nin akademik alanda kötü sonuçlara sebep olmasının önüne geçilmesi için çalışmaların yürütüldüğünü belirtti.
Birçok öğretmen, öğrencilerin bu yapay zekâyı kullanarak ödevlerde kopya çekmesinden korkuyor. Örnek vermek gerekirse bir kullanıcı, ChatGPT’ye bir İngilizce sınav sorusu vermişti. Bu üstün yapay zekâ ise kullanıcının yüzünü kara çıkarmayarak bu sınav sorusuna 5 paragraflık bir makale ile yanıt verdi. Başka bir kullanıcı, bu yapay zekâdan William Shakespeare’ın hayatı hakkında dört kez makale yazmasını istedi. Ve ChatGPT her seferinde diğerlerinden farklı makaleler yazdı.
Üstelik ChatGPT’den kopya çekilmesi sorununu daha önemli hale getiren bir etken var. Furman Üniversitesi’nde felsefe profesörü olan Darren Hicks bir öğrencinin ChatGPT’yi kötüye kullandığını kanıtlamanın diğer kopya türlerinden daha zor olacağını söyledi. Sonuç olarak eğitimciler hem başarılı sonuç veren hem de arkasında iz bırakmayan bir rakiple karşı karşıyalar.
Derleyen: Ömer Kağan Selen