FIFA tarafından son olarak 2022 Dünya Kupası’nda test edilen “yarı otomatik ofsayt” teknolojisinin Meksika liginde de kullanılacağı açıklandı.
Uluslararası Futbol Federasyonu’nun (FIFA) futbolda teknolojinin kullanılmasının önünü açan kararı, 2010 Dünya Kupası’nın ikinci turunda oynanan Almanya-İngiltere maçı sonrasındaki tartışmalara dayanıyordu. Söz konusu pozisyon, topun gol çizgisini geçip geçmediği ile ilgiliydi. Tartışmaların ardından ilk olarak “Gol Çizgisi Teknolojisi” daha sonra da ”Video Hakem Uygulaması”(VAR) geliştirilmişti. Teknolojinin son olarak futbola yansıması ‘’yarı otomatik ofsayt teknolojisi’’ şeklinde görülüyor.
FIFA ‘’yarı ofsayt teknolojisi’’ni 2021 Arap Kupası ve 2021 Kulüpler Dünya Kupası’nda test etti. Helsinki’deki 2022 UEFA Süper Kupa maçında da denenen teknolojinin önümüzdeki yıllarda yaygınlaşarak ulusal liglerde kullanılması beklenirken ilk açıklama Meksida’dan geldi.
Ülkenin Futbol Federasyonu (FMF) ocak ayının ilk günlerinde yaptığı bir açıklamada, Meksika’nın Clausura kulüp turnuvasında ‘’yarı otomatik ofsayt teknolojisi’’nin kullanılacağını duyurdu.
Oyuncuların vücudundaki noktaları takip eden ve VAR incelemeleri için konumlarını 3 boyutlu animasyonlarla aktaran özel kameraların kullanıldığı sistem, tam anlamıyla ilk kez Katar’da düzenlenen 2022 Dünya Kupası’nda kullanılmıştı.
Meksika Futbol Federasyonu Hakemlik Komisyonu Talimat Direktörü Enrique Osses, Mexico City’de düzenlediği basın toplantısında, “Teknik departman ve Liga MX hakemleri ofsayt çizgisini almaya hazırlar, bu otomatik bir teknolojidir.” dedi. Ayrıca Osses, hakemlerin son iki ayda yaklaşık 400 saat hazırlandıklarını ve sahaların ölçülerini doğrulamak için stadyumlara gittiklerini de ekledi.
Yarı otomatik ofsayt teknolojisi, Meksika Futbol liginin ardından İtalya’da Seri A Futbol liginde de 27 Ocak’tan itibaren kullanılacak
Derleyen: Muhammed Bayar