South China Morning Post (SCMP) tarafından yayımlanan bir makaleye göre Japonya, Paros adlı sevimli robotik fokları uzaya fırlatmayı hedefliyor. Yapay zekâ ile çalışan robotların astronotların stresle başa çıkmalarına yardımcı olması hedefleniyor.
Şirket, Utah Mars Topluluğu tarafından işletilen ABD merkezli Mars Çöl Araştırma İstasyonu’nda iki haftalık bir Mars görevi simülasyonu gerçekleştirdi. Etkinlikte astronot adayları ilk yardım tatbikatları yaptı, kendi yiyeceklerini yetiştirdi, Mars’tan kaya ve toprak çıkarma simülasyonu gerçekleştirdi ve son olarak Paro’yu test etti. Simülasyonla ilgili bir raporda, “Mürettebatın yarısı ilk hafta, diğer yarısı ise ikinci hafta Paro ile vakit geçirdi. Paro’nun stres ve izolasyon duygularını nasıl hafiflettiğini inceledik. Veriler gelecekteki analog görevlerle ilgili araştırmaları desteklemede faydalı olacak.” denildi.
Burnundan kuyruğuna 57 cm ölçülerinde ve 2,6 kg ağırlığında olan Paro, gerçek bir yavru fokun seslerini taklit edebiliyor. Gündüzleri uyanık, geceleri ise uykulu olacak şekilde programlanan Paro, 32-bit işlemciye, üç mikrofona, 12 dokunma sensörüne, dokunmaya duyarlı bıyıklara ve onu zarif, sessiz ve gerçekçi bir şekilde gören bir motor ve aktüatör ağına sahip. Tokyo Ulusal İleri Endüstriyel Bilim ve Teknoloji Enstitüsünde araştırmacı olan Takanori Shibata tarafından tasarlanan robot, birçok bakım tesisinde terapötik bir araç olarak verimli olduğunu kanıtladı.
Robotların yapay zekâ sistemlerinin hastaların dokunuşlarına tepki vermelerini, yüzlerini hatırlamaları ve hastada olumlu bir tepkiyi tetikleyen eylemleri öğrenip tekrarlamalarını sağlamasıyla demans hastalarının sakinleştirilmesinde etkili olduğu belirtildi. Otizmli çocuklarda da kaygıyı azaltmada etkili olduğu kanıtlanan sevimli robot, 2002 yılında Guinness Dünya Rekorlar Kitabı tarafından stres seviyelerinde en büyük azalmayı sağlamasıyla tanındı. Şu anda ABD’de ve birçok Avrupa ülkesinde mevcut olan robot, Japonya’da bakım tesislerinde kullanılmakta. SCMP’ye konuşan Shibata, “Paro’nun rolü, olumlu etkileri olduğu kanıtlanmış olan terapi amaçlı kullanılan hayvanlarla aynı. Ancak hayvanlar pahalıdır ve bu roller için eğitilmeleri zaman alır. Ayrıca yiyecek ve tıbbi bakıma ihtiyaç duyarlar. Buna karşılık robotlar çok daha ucuz ve daha uzun ömürlü.” dedi.
Mars’a yolculuğun altı ay sürmesi ve gezegendeki çalışmaların iki yıl devam etmesi beklendiğinden görev, sevimli robotun birçok sakinleştirici yeteneğini test etmek için ideal bir ortam sağlıyor. Shibata, “Mars görevindeki mürettebat çok izole olacak ve çok sınırlı bir alanda dört kişi olacak. İzolasyona ek olarak diğer insanlarla ilişkilerinde de stres olacaktır. Buna karşılık Paro, astronotların ruh sağlığı koşullarını iyileştirebilecek.” dedi.
Derleyen: Deniz Akbulut