Avrupa, Jüpiter’in buzlu uydularını keşfetmek üzere şimdiye kadarki en büyük uzay görevlerinden birini üstlenmek üzere.
Juice uydusu, Fransa’da son testlerinden geçtikten sonra Güney Amerika’daki fırlatma alanına gönderilecek. Uydunun nisan ayında fırlatılması planlanıyor.
Uzay aracı, Callisto, Ganymede ve Europa’ya uçacak ve bu gezegenlerden herhangi birinin yaşama elverişli olup olmadığını araştırmak üzere gelişmiş bir alet paketi kullanacak.
Jovian sistemi Güneş’ten uzakta ve Dünya’ya düşen ışığın sadece yirmi beşte birini aldığı için yaşamak için pek uygun değil. Ancak Jüpiter’in uydularına verdiği yer çekimsel sıkışma ve itme, uyduların derinlerde büyük miktarlarda sıvı su tutacak enerji ve sıcaklığa sahip oldukları anlamına gelir.
Her yıldızın yaşanabilir bir bölgesi vardır, ancak bu bölgenin nerede olduğu farklı büyüklük ve parlaklıktaki yıldızlar için farklıdır. -NASA
İngiltere’deki Leicester Üniversitesinden görev bilimci Profesör Emma Bunce, “Europa örneğinde, buz kabuğunun altında belki 100 km derinliğinde derin bir okyanus olduğu düşünülüyor” dedi.
Bir aksilik çıkmazsa, Juice uydusu Temmuz 2031’de Jüpiter’e varacak. 2034’ün sonlarında ise Ganymede’in etrafına kalıcı olarak yerleşmeden önce üç uydunun 35 yakın uçuşunu gerçekleştirecek.
Juice’un arkasındaki Avrupa Uzay Ajansı (ESA) proje ekibi bu hafta önemli bir inceleme gerçekleştirdi ve görevin “fırlatılmaya hazır” olduğu sonucuna vardı.
Havacılık ve uzay şirketi Airbus, 1,6 milyar avroluk JUpiter ICy Moons Explorer’ın yapımına öncülük etti.

Mühendis Cyril Cavel, gümüş ve siyah renkli uydunun bir yanından sarkan kutuları gösterirken, “Uyduda kızılötesi, optik ve morötesi olmak üzere mümkün olan tüm dalga boylarında çalışan çok sayıda yüksek çözünürlüklü kameramız var.” dedi.

Ayrıca uyduların içine de bakılacak; LIDAR (bir lazer ölçüm sistemi) ile yüzeylerin 3 boyutlu haritaları çıkarılacak, manyetometreler ile karmaşık elektrik ve manyetik ortamlar izlenecek ve sensörler etraflarında vızıldayan parçacıklar örneklenecek.
Juice’un görevi, yaşanabilirlik olasılıkları hakkında bilgi edinmek. Bilim insanları uzun zamandır Jüpiter’in buzlu uydularından birine iniş aracı yerleştirerek kabuğunu delip altındaki suya ulaşma fikri üzerinde kafa yoruyor.

Gezegen üzerinde yukarıdan aşağı: Sıvı okyanus suyu – Demir çekirdek -şüpheli yüzey
Yukarıdan aşağı sağ taraf: Güneş sistemimizdeki en büyük uydu – Kendi manyetik alanını oluşturur – Demir bir çekirdeği olduğu düşünülüyor – jeolojik kayıtlarda milyarlarca yıl bulunuyor
Bu tür çalışmalar bolca sabır ister. Jüpiter ile Dünya arasında 600 milyon kilometre var. Juice, Venüs ve Dünya’nın yer çekimini kullanarak dolambaçlı bir yol izleyecek.

Juice, klimalı küçük bir tank gibi inşa edildi. Eğer korunmazsa elektronik aksamı Jüpiter’in etrafını saran sert radyasyonda hızla bozulur. Venüs’e ve oradan da Jüpiter’e yapacağı yolculukta yüzey sıcaklığı 250°C’den – 230°C’ye düşecek.
Termal mimar Séverine Deschamps, “Bilgisayarları radyasyondan korumak ve bir boru ağı aracılığıyla aynı sıcaklık seviyesinde tutmak için uzay aracının içinde iki büyük kasamız var.
Aynı durum tahrik sistemi için de geçerli. Ateşleme sırasında iyi bir performans elde etmek için 20°C civarında bir sıcaklıkta tutulması gerekiyor.” dedi.
Derleyen: Arda Yardımsever