Venüs’ün Atmosferinde Yaşam Var Mı?

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Tuğba Akkesen
3 dk okuma süresi

Bir bilim insanı, Venüs’ün atmosferinde tuhaf bir şeyler olduğunu söyleyerek güneş sisteminin en yaşanılamaz gezegeni Venüs’te yaşam olup olmadığı sorusuna cevap bulabilmek için geçmiş araştırmaları kullanıyor.

Londra Imperial College Fizik Bölümünden Dr.David Clements, güneş sisteminin en yaşanmaz gezegeni Venüs’ün atmosferinde yaşam aramanın önemini teşvik etmek için geçmiş misyonları ve son bulguları kullanıyor.

Dr. Clements, Universe Today’e konu hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Fosfin tespiti ortadan kalkmadı ve muhtemelen amonyak varlığının da kattığı başka anormallikler var. Bu anormalliklerin kökenini bilmiyoruz ve çok daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyuyoruz. Uygun şekilde, titiz incelemelerde ısrarcı olmalıyız. Bu durumun sonucunda farklı gözlemlerin neden görünüşte çelişkili sonuçlar verdiğini de anlamaya başlıyor olabiliriz.”

Çalışma için Dr. Clements, Venüs’e vurgu yaparak güneşimizin ikinci gezegeninden “astrobiyoloji için olası bir aday” olarak söz ediyor.

Dr.Clements, Venüs’ün mevcut ve eski gezegen koşullarını, Venüs’ün atmosferini ve 2017’de Hawaii’deki James Clerk Maxwell Teleskobu’ndan ve 2019’da Şili’deki Atacama Büyük Milimetre/Milimetre-altı Dizisinden yer tabanlı teleskoplarla fosfin tespit edildiği iddiasını tartışıyor.

2020 yılının Eylül ayında, Cardiff Üniversitesinden bir araştırma ekibi, Venüs’ün asidik bulutlarında eser miktarda fosfin gaz tespit ettiklerini bildirmişti. Fosfin, genellikle Dünya’da nefes almak için oksijen kullanmayan mikroorganizmalar tarafından salınıyor. Bu durum, araştırmacıları Venüs’ün yaşam barındırıyor olabileceği konusunda tartışmaya yöneltmişti.

Bu çalışma, NASA’dan Cassini’nin 2000’lerde Satürn’ün uydusu Enceladus’un güney kutbundan çıkan su buharı jetlerinin varlığını doğrulamasıyla geldi. NASA’nın Curiosity ve Perseverance gezicileri, şu anda Mars yüzeyini geçmiş yaşamın belirtilerini aramak için araştırıyor. NASA, 2024’te Jüpiter’in su dünyası Europa’yı incelemek için Europa Clipper görevini başlatmaya hazırlanıyor. 2027’de de Satürn’ün en büyük uydusu Titan’a, Dragonfly görevini başlatacak.  Astrobiyoloji için tüm bu potansiyel hedefler göz önüne alındığında, Venüs’ün atmosferinde yaşam aramak ne kadar öncelikli, uzmanlar tarafından bu sorular sorulmaya devam ediyor.

NASA, dünyaya en yakın gezegen olarak bilinen Venüs’e 2028-2030 yılları arasında iki görev yapılacağını duyurmuştu. DAVINCI ve VERITAS görevi NASA’nın Venüs misyonu için önemli iki görev olarak görülmekte. DAVINCI, görevi kapsamında Venüs’ün nasıl oluştuğu ve geliştiğini anlamak adına gezegenin atmosfer bileşimini ölçecek ve gezegende daha önce bir okyanusun var olup olmadığını araştıracak. Venüs’ün atmosferini daha önce hiç olmadığı gibi inceleyecek. Bu görev, yüzeye bir saatlik inişini yaparken binlerce ölçümü toplayacağı atmosfere bir titanyum sondanın düşürülmesini içerecek.

VERITAS görevinde ise; Venüs’ün jeolojik tarihi belirlenecek ve gelişim sürecini anlayabilmek için gezegen haritalanacak.

Dr. Clements, DAVINCI görevinin şu anda sahip olduğumuzdan çok daha iyi ‘temel gerçeği’ sağlayabileceği için önemli olacağını ifade ederek sözlerini şu şekilde noktaladı: “DAVINCI görevinin, enstrümantasyona yapılan bazı eklemelerin, fosfin ve amonyak gibi belirli şeyleri arama yeteneklerine katkıda bulunma şansı da var. Venüs’teki fosfin hikâyesi devam ediyor. Yerden ve uzaydan daha fazla veri geliyor ve biz hala kapsamlı bir bilgi bilmiyoruz.”

Derleyen: Tuğba Akkesen

Loading

Bu içeriği paylaş
Follow:
Radyo- televizyon sinema mezunu. Aynı zamanda sosyoloji eğitimine devam ediyor. Gündemi takip etmeyi seviyor. Sosyal medya alanlarında çalıştı. İçerik editörlüğü görevlerinde bulundu. Yeni medya ve gazetecilik eğitimleri aldı. Teknolojinin başlangıç kaydettiği zamanlara doğan bir neslin temsili olarak, dijital medyaya önem veriyor. Tuğba’nın dijitaliyidir için sloganı “Dijital, biz kendimizi her gün geliştirdikçe iyidir”oldu.
Yorum bırak, puan ver