Bilim dergileri, son günlerde kullanımı artan ChatGPT’yi “eş/yardımcı yazar” olarak kullanan bilim insanlarının makalelerini yayımlamayacağını duyurdu.
Yapay zekânın neredeyse her sektöre bulaşmasının ardından çeşitli dergilerde yazıları yayımlanan bilim insanları da bu durumdan nasibini aldı. Tabiri caizse “dost” ChatGPT’yi kullanan yazarlar, yazdıkları makalelerle birlikte teker teker bilim dergilerinden ihraç edilmeye başlandı.
Akademik kaynaklarda kullanımının etikliği bilimsel çevrede tartışılan kendi kendine öğrenen yapay zekâ ChatGPT, birçok akademisyen tarafından makalelerde kullanılıyor. Bilim dergileri de etik tartışmada tarafını belli etti ve ChatGPT kullanan bilim insanlarını da makalelerini de artık kabul etmeyeceğini belirtti.
Bu kararın arkasındaki en büyük sebep yapay zekânın insanlar gibi eylemlerinden sorumlu tutulamıyor oluşu. ABD’nin en popüler bilim dergisi Science’ın baş editörü Holden Thorp bu durumu şöyle açıkladı:
“Önde gelen bilimsel dergiler, yazarlardan çalışmaya yaptıkları katkılardan sorumlu olduklarını beyan eden bir form imzalamalarını ister. ChatGPT bunu yapamadığı için yazar olarak asla kabul edilemez.”
Ayrıca Thorp, ChatGPT’nin kendi kendine öğrendiği bilgilerde birçok hata olduğunu, bu yüzden araştırmasının başarılı olmadığını da dile getirdi. Günün sonunda prestijli bilim dergileri, yazar kısmında ChatGPT olan makaleleri yayımlamayacak.
Derleyen: Hatice Bulut