Bilim insanları, insan derisinden daha fazla algılama yeteneğine sahip olan ve daha çeşitli uyaranlara yanıt verebilen bir yapay deri geliştirdiler.
Singapur’daki Nanyang Teknoloji Üniversitesindeki bir ekip tarafından üretilen yapay derinin yalnızca üzerine uygulanan doğrudan basıncı değil, aynı zamanda nesnelerin kendisine ne zaman yaklaştığını da algılayabildiği iddia ediliyor. Geçmişte yapay deri üzerinde çalışan çeşitli şirketler sıcaklık, nem, yüzey detayları, kuvvet gibi faktörleri algılayabilmiş ve bunları dijital sinyallere dönüştürebilmişti. Araştırma, son yıllarda birçok önemli gelişmeye sahne olan yapay deri üzerine yapılan önceki çalışmaların üzerine inşa edildi.
Üniversitesinden Yifan Wang, “İnsan derisinin orada ne olduğunu söyleyebilmesi için bir şeye dokunması gerekir. İnsan derisi bir nesnenin sadece yumuşaklığını ya da sertliğini söyleyebilir. Biz yapay derimizin daha fazla işleve sahip olmasını istedik. Yapay derimiz yakınındaki materyalin bir metal parçası mı, plastik mi yoksa biyolojik bir malzeme mi olduğunu anlayabiliyor.“ dedi.
Deri, elektrot görevi görmesi için nikel ile kaplanmış iki dış iletken kumaş katmanından oluşuyor. Bunlar, elektrik için bir kanal görevi gören sıvı haldeki bir tuz olan iyonik sıvıya batırılmış gözenekli bir süngeri çevreliyor. İki katman, elektrik enerjisini bir elektrik alanında depolama görevi görüyor. Süngerdeki iyonlar, iki elektrot katmanı arasındaki mesafenin ne kadar değiştiğini ölçme performansını artırıyor. Yapay derinin bir şeye dokunduğunu algılayabilmesinin ardında da bu küçük değişimleri algılama yeteneği yatıyor. Cihazın tasarımı aynı zamanda derinin kenarında bir “saçaklanma elektrik alanı” yaratıyor. Ortaya çıkan bu elektrik alanı nesnelerin yaklaştığını algılayabiliyor ve nesnenin yapıldığı malzemeyi de ayırt edebiliyor.
Üniversitede yardımcı doçent olan yazar Yifan Wang bir basın açıklamasında, “İnsan derisinden daha üstün algılama yeteneklerine sahip yapay bir deri yarattık. Çoğu bilgiyi dokunma eylemlerinden algılayan insan derisinin aksine, bu yapay deri aynı zamanda temassız veya yaklaşma işlemlerinde kodlanmış zengin bilişsel bilgileri de elde ediyor. Bu çalışma, mevcut dokunsal sensörlerden daha üstün yeni nesil robotik algılama teknolojilerine yol açabilir.” dedi.
Bilim insanları halihazırda derinin gerçek insan derisine ne kadar benzediğini ya da ondan ne kadar iyi olduğunu ortaya koyan çeşitli testler gerçekleştirdiler. Derinin geçtiği en önemli test, dijital bir cihaz kullanarak elektronik bir ekranı kaydırmayı ve video oyunları oynamayı içeriyordu. Yeni yapay derinin pek çok uygulama alanı var, ancak öncelikle robotikte, özellikle de insan-makine arayüzlerine dayanan ikinci nesil elektroniklerde kullanılacak.
Yapay deri, protezler ile mükemmel bir uyum sağlayabilir, ampute kişilere nesneleri hissetmek ve algılamak için yeni yollar sunabilir.
Derleyen: Deniz Akbulut