Bir duyuruya göre NASA’nın Marshall Uzay Uçuş Merkezi ve IBM, iklim değişikliği araştırmalarında yapay zekâ kullanımı için iş birliği yapıyor.
IBM’in 1 Şubat’ta NASA’nın Marshall Uzay Uçuş Merkezi ile birlikte çalışarak iklim değişikliği araştırmalarında yapay zekâ kullanacağı ve bu büyük veri kümelerinin araştırma analizini geliştireceği açıklandı. Amaç, proje verimliliğini artırarak araştırma sürecini daha basit hale getirmek ve genel olarak zamandan tasarruf etmek.
Araştırmada IBM, çeşitli görevler için kullanılabilen ve bir durumla ilgili bilgileri diğerine uygulama yeteneğine sahip yapay zekâ temel model teknolojisi kullanılacak. NASA’nın Dünya ve jeo-uzamsal bilim verileri ve Dünya gözlem uydu verileri yapay zekâ ile analiz edilecek. Yeni duyurulan iş birliği, büyük veri kümelerini analiz etmek ve bunlardan değerli tahminler elde etmek için araştırma yöntemlerini basitleştirmeyi amaçlıyor.
Dünya gözlem çalışmalarından elde edilen veriler değerli bir araştırma kaynağı sağlayabilir. Duyuruya göre IBM’in temel model teknolojisi, Dünya ve iklim değişikliği konularında bilimsel anlayışı hızla ilerletmek için bu verilerin daha hızlı keşfedilerek analiz edilmesine yardımcı olabilir.
IBM’de baş araştırmacı olan Raghu Ganti, “Temel modeller doğal dil işlemede başarısını kanıtladı. Bunu iş dünyası ve toplum için önemli olan yeni alanlara ve yöntemlere genişletmenin zamanı geldi. Temel modellerin jeo-uzamsal, olay dizisi, zaman serisi ve Dünya bilimi verilerindeki diğer dil dışı faktörlere uygulanması, çok daha geniş bir araştırmacı, işletme ve vatandaş grubu için son derece değerli tahminleri ve bilgileri aniden kullanılabilir hale getirebilir. Nihayetinde en acil iklim sorunlarımızdan bazıları üzerinde çalışan daha fazla sayıda insanın işini kolaylaştırabilir.” dedi.
Bu iş birliğinin bir parçası olarak IBM ve NASA, Dünya gözlemlerinden analiz elde etmek için birkaç yeni teknoloji yaratacak. Özellikle, uydular tarafından görülen arazi örtüsü ve kullanım değişikliklerinin bir kaydını sağlayan NASA’nın Harmonize Landsat Sentinel-2 veri kümesi üzerinde bir IBM jeo-uzamsal zekâ temel modeli eğitilecek. Araştırmacılar, doğal afetler, döngüsel ürün verimi ve vahşi yaşam habitatlarındaki değişiklikleri belirlemek için bu verileri yapay zekâ teknolojisiyle analiz ederek Dünya’nın sistemlerini inceleyebilecekler.
IBM, literatürü düzenlemek ve yeni bilgileri keşfetmeyi kolaylaştırmak için yaklaşık 300.000 yer bilimi dergisi makalesinden eğitilmiş bir doğal dil işleme modeli oluşturduğundan iş birliği aynı zamanda aranması kolay bir yer bilimi literatürü koleksiyonu oluşturulmasına da yardımcı olacak. Model, PrimeQA-IBM’in açık kaynaklı çok dilli soru cevaplama sistemini kullanıyor. Duyuruda, bu dil modelinin NASA’nın bilimsel veri yönetimi ve idare süreçlerine dahil edilebileceği belirtildi.
NASA’nın Marshall Uzay Uçuş Merkezi’nden Rahul Ramachandran, “Temel modellerin güzelliği, potansiyel olarak birçok alt uygulama için kullanılabilmeleridir. Bu temel modellerin oluşturulması küçük ekipler halledemez. Farklı bakış açılarını, kaynakları ve beceri setlerini getirecek farklı kuruluşlardan ekiplere ihtiyacınız olur.” dedi.
IBM ve NASA ayrıca atmosferik gözlem veri seti MERRA-2’yi kullanarak hava durumu ve iklim tahmini için bir temel model oluşturacak. Bu çaba, önümüzdeki on yıl içinde kapsayıcı, şeffaf ve iş birliğine dayalı bir açık bilim topluluğu oluşturmayı amaçlayan NASA’nın Açık Kaynak Bilim Girişiminin bir parçası.
IBM ve NASA arasında şu anda duyurulan ve açık bilim ilkelerini hedefleyen iş birliği gibi duyurular, iklim değişikliği araştırmalarını büyük ölçüde ilerletebilir ve etkileri azaltma çabalarını hızlandırabilir: Özellikle de araştırma kapasitesinin sınırlı olduğu dünyanın son derece hassas gelişmekte olan bölgeleri için. Bu iş birliği, küresel bir endişe kaynağı olan bu alanda kesinlikle son derece değerli katkılarda bulunmaya hazırlanıyor.
Derleyen: Deniz Akbulut