Yaraları İyileştiren Doğal Bir Biyolojik Yapıştırıcı Geliştirildi

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Tuğba Akkesen
2 dk okuma süresi

Çinli bilim insanları, travmatik yaralanmaları ve kronik yaraları iyileştirmek için doğal bir biyolojik yapıştırıcı geliştirdi.

Kara salyangozları ve mukusları, 2000 yıldan uzun bir süre önce Hipokrat ve Pliny tarafından yanıklar, apseler ve yaraların yol açtığı ağrıları tedavi etmek için kullanılıyordu. Çinli bilim insanları, travmatik yaralanmaları ve kronik yaraları iyileştirmek için bu yöntemden yola çıkarak salyangoz mukusundan doğal bir biyolojik yapıştırıcı geliştirdi.

Çin Bilimler Akademisi’ne bağlı Kunming Botanik Enstitüsü’nden Prof. Wu Mingyi ve ekibi, asırlık tedavi yönteminden ilham alarak salyangoz salgısından doğal bir biyolojik yapıştırıcı madde tanımladı. Uzmanlar, bu maddenin hücre dışı yapay ortamda yapışma özelliklerini ve yara iyileşmesi üzerindeki hücre içi canlı ortamda etkilerini değerlendirdi. Araştırma sonuçları, Nature Communications’da yayımlandı.

Araştırmaya göre doğal bir glikozaminoglikan bazlı salyangoz mukus jelinden elde edilen yapıştırıcı madde, çoklu etkileşimler yoluyla ıslak dokuya yapışabilen, yumuşak bir yığın yapışkan matristen oluşuyor. Bu hidrojel, sağlıklı ve diyabetik erkek sıçanlarda tam katman deri yaralarının iyileşmesini etkili şekilde hızlandırdı.

Araştırmaya göre kronik yaralardaki iltihabı da hafifleterek, rejenerasyonu önemli ölçüde artırabiliyor.

Araştırmacılar, bu bulguların yeni nesil biyolojiden ilhamla bulunan doku yapıştırıcılarının ve biyomühendislikte çok önemli etkileri olabileceğini söyledi.

Gelecekte bilim insanları, bu biyo yapışkanı DFU’lar (diyabetik ayak ülserleri)  için yeni bir tedavi olarak kullanmayı umuyorlar. DFU’nun patogenezini hedef alan araştırmacılar, klinik kullanım için daha etkili ilaçlar geliştirmeyi hedefliyor.

Derleyen: Tuğba Akkesen

Loading

Bu içeriği paylaş
Follow:
Radyo- televizyon sinema mezunu. Aynı zamanda sosyoloji eğitimine devam ediyor. Gündemi takip etmeyi seviyor. Sosyal medya alanlarında çalıştı. İçerik editörlüğü görevlerinde bulundu. Yeni medya ve gazetecilik eğitimleri aldı. Teknolojinin başlangıç kaydettiği zamanlara doğan bir neslin temsili olarak, dijital medyaya önem veriyor. Tuğba’nın dijitaliyidir için sloganı “Dijital, biz kendimizi her gün geliştirdikçe iyidir”oldu.
Yorum bırak, puan ver