OpenAl’ın Rakibi Cohere’den Yapay Zekâya 6 Milyar Dolarlık Dev Yatırım

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Enver Çakır
Ekleyen Enver Çakır
3 dk okuma süresi

Microsoft destekli OpenAI ile rekabet eden temel yapay zekâ modeli şirketi Cohere’e, üretken yapay zekâ etrafındaki yatırım çılgınlığının son işareti olarak, girişime 6 milyar dolardan fazla değer verebilecek bir finansman turunda yüz milyonlarca dolar toplamak için görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

Yatırımcılar, 2019 yılında Alphabet’teki eski araştırmacılar tarafından kurulan Toronto merkezli Cohere’in yoğun araştırma geçmişi ve Google ile yakın bağları nedeniyle yapay zekâ girişimleri arasında hızla yükseldiğini söyledi.

Ana modeller, büyük veri setleri üzerinde eğitilen ve çeşitli görevleri yerine getirmek için yeni verilerden öğrenme yeteneğine sahip yapay zekâ sistemleridir. Üretken yapay zekâ, büyük miktarda veriyi işleyen bilgisayar kodu aracılığıyla insan benzeri yaratımlar yapmayı amaçlamaktadır.

Cohere, kurumsal kullanıcıların metin oluşturmasına ve çıktıyı iyileştirmek için modelle etkileşime girmesine olanak sağlamak için ChatGPT’ye benzeyen yeni bir diyalog modeli sunmayı planlıyor. CEO Aidan Gomez, ChatGPT’den farklı olarak Cohere’in teknolojisinin esas olarak geliştiriciler ve işletmeler tarafından erişilebilir olacağını söyledi.

Gomez şirketin finansman durumu hakkında yorum yapmazken “Sohbet modellerimiz şiir yazmaktan ziyade soruları yanıtlamak gibi iş dünyasında uygulanabilir görevlere odaklanıyor. Bunları sınırsız ve ücretsiz olarak herkesin kullanımına sunmayı planlamıyoruz. Sağlıklı ve sürdürülebilir bir iş kurmak istiyoruz.” dedi.

Cohere bugüne kadar Index Ventures, Tiger Global ve yapay zekâ uzmanları Geoffrey Hinton, Fei-Fei Li ve Pieter Abbeel’in de aralarında bulunduğu fonlardan 170 milyon dolar topladı.

NLP’ye Odaklanın

Doğal dil işleme (NLP) modellerinin eğitimine odaklanan Cohere, OpenAI ve Anthropic gibi bir grup temel model sağlayıcısıyla rekabet ediyor.

Gomez, şirketin kurumsal kullanıcılara hizmet vermeye odaklanarak kendini farklılaştırdığını ve Cohere’in üretici yapay zekâyı dahil etmelerine yardımcı olmak için pazarlama, danışmanlık ve teknoloji alanlarından şirketlerle görüştüğünü söyledi.

Cohere, geçen yıl TPU bilgi işlem gücüne erişmek için Alphabet ile bir bulut ortaklığı kurduğunu duyurdu. Dil yapay zekâsı da ocak ayında Amazon’un tamamen yönetilen makine öğrenimi hizmeti SageMaker’da kullanıma sunuldu.

Gomez, bu yılın kurumsal müşteriler kazanmak için bir çıkış yılı olmasını beklediğini ve Cohere’in metin için GPT-3 modelini ve görüntü üretimi için DALL-E’yi piyasaya süren akranı OpenAI’ın aksine metin üretim modellerine odaklanacağını söyledi.

ChatGPT’nin kasım ayında piyasaya sürülmesinden bu yana, komut üzerine düzyazı, görüntü veya bilgisayar kodu üretebilen teknoloji yatırımcıların dikkatini çekti. Yatırımcı kaynakları, Anthropic gibi diğer temel model sağlayıcılarının da multi-milyar değerlemelerle fon toplamak için görüşmelerde bulunduğunu ifade etti.

Kaynaklar, Microsoft Corp’un OpenAI’a yaptığı 10 milyar dolarlık yatırımla birlikte, Alphabet ve Oracle dahil olmak üzere diğer büyük teknoloji şirketlerinin de yapay zekâ girişimlerine yatırım yapmayı düşündüğünü gösteriyor.

Gomez, Cohere’in münhasır haklar gerektiren stratejik yatırımlar almayacağını söylerken “Bağımsız kalmak ve farklı bulut sağlayıcılarıyla çalışmak bizim için önemli.” dedi.

Derleyen: Enver Çakır

Loading

Bu içeriği paylaş
Kelimelerin gücüne inanan, kendini bildiğinden beri her kelimenin kökenine inen ve her birinin büyüsünün, matematiğinin olduğunu düşünen kaçık bir dilbilimci. Bilim ve teknolojinin sağladığı dijitalleşmeden ulaşılabilirlik ve kolaylık sağlama açısından fazlasıyla memnun. Enver’in Dijitaliyidir için sloganı ‘’dijital istediğine kolay ulaşıyorsan iyidir ‘’oldu.
Yorum bırak, puan ver