Opera, ChatGPT’yi Kenar Çubuğuna Ekliyor

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Alp Eren Gümüş
2 dk okuma süresi

Opera, kenar çubuğuna web sayfalarının ve makalelerin kısa özetlerini oluşturan ChatGPT destekli bir araç ekliyor. “Kısalt” adı verilen özellikle Opera, Microsoft’un Edge ile yaptığına benzer şekilde yapay zekâ araçlarını tarayıcısına entegre etmeye yöneliyor.

Opera’nın Youtube üzerinden paylaştığı kısa videoda gösterildiği üzere adres çubuğunun sağındaki “kısalt” düğmesini seçerek özelliği etkinleştirmeniz mümkün. Böylelikle ChatGPT’yi içeren bir kenar çubuğu açılacak ve GPT, okuduğunuz makalenin veya gezindiğiniz web sayfasının düzgün, maddeler halindeki bir özetini oluşturacak.

Opera bu duyurusunu Microsoft’un yapay zekâ destekli Bing ve Edge’i tanıtmasından birkaç gün sonra yaptı. Microsoft’un arama motoru, sorgulara açıklamalı yanıtlar sağlayan bir yapay zekâ sohbet botuna erişim sunarken Edge, Opera’ya benzer şekilde, web sayfalarını veya makaleleri özetleyebilen, sosyal medya gönderileri ve daha fazlası için metin oluşturabilen bir yapay zekâya sahip olacak. Google ise bu haftanın başlarında yapay zekâlı arama botu Bard’ı tanıttı, ancak henüz kullanıcılara sunulacak bir demo hazır değil.

Opera’nın Stratejik Ortaklıklar ve Yapay Zekâ Ekosistemi Başkanı Per Wetterdal yaptığı açıklamada, “Örneğin Google Bard gibi çözümler için geliştirici programlarının hızla yaygınlaştığını görmekten heyecan duyuyoruz ve web taramasında çok kısa bir süre önce elde edilmesi imkânsız görünen yeni deneyimler oluşturmaya ve sunmaya başlıyoruz.” dedi.

Ancak “kısalt” özelliği henüz herkesin kullanımına açık değil. Opera’nın pazarlama ve iletişimden sorumlu Başkan Yardımcısı Jan Standal, The Verge’e yaptığı açıklamada bu özelliğin “çok yakında tarayıcılarda kullanıma sunulacağını” söyledi. Opera ayrıca tarama deneyimini “artıran” diğer yapay zekâ destekli özellikler üzerinde çalışıyor ve “kenar çubuğuna yapay zekâ tarafından oluşturulan popüler içerik hizmetleri” eklemeyi planlıyor. Öte yandan gelecekte bizi daha ne gibi yeniliklerin beklediği belli değil.

Derleyen: Alp Eren Gümüş

Loading

Bu içeriği paylaş
Teknoloji, uçsuz bucaksız potansiyeliyle her geçen gün hayatımızın daha büyük bir parçası haline gelmekte. Tüm bu gelişmelerin peşinde, bizi biz yapan değerleri kaybetmemeyi dileyen bir hayalperest. Dijitaliyidir için Alp’in sloganı “dijital doğru ellerde iyidir” oldu.
Yorum bırak, puan ver