Son günlerde yapay zekâ sohbet robotlarının sınırlarını zorlayarak neredeyse biz insanlar gibi doğal yanıtlar verebildiğini gördük. Peki ya yapay zekânın sınırı sohbet robotlarından yalnızca metin açıklamasıyla oluşturulabilen özel sanal dünyalara kadar uzandıysa?
Roblox, gençlik odaklı sanal ekosistemde hemen hemen herkesin deneyimler ve sanal nesneler oluşturmasını mümkün kılmak için tasarlanan geliştirici araçları kitiyle bu olasılığı araştırıyor.
Şirket, biri doğal dil komutuna dayalı olarak sanal materyaller oluşturan (aşağıdaki videodaki araba dokuları) ve diğeri metin girdilerine dayalı olarak kod oluşturabilen iki farklı üretken yapay zekâ uygulamasını test ettiğini söylüyor. Her ikisi de önümüzdeki haftalarda Roblox Studio geliştiricilerine sunulacak.
Roblox CTO’su Daniel Sturman bir blog yazısında,“… Bazı içerik oluşturucular kod yazmayı biliyor ancak yüksek kaliteli 3D modeller oluşturma konusunda sınırlı deneyime sahip olabilirler. Diğerleri model tasarımı konusunda daha deneyimli, ancak kod konusunda daha az deneyimli olabilir. Her iki durumda da yeni başlayanların bile (örneğin benim gibi) hayal güçlerini bir Roblox deneyiminde hayata geçirmeye çalışırken başlangıç yapabilecekleri bir gelecek görüyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Şirket son yıllarda metaverse için altyapı olma hedefini dile getirdi. Sanal dünyaların insanların sadece takılmak için gittikleri yer değil, aynı zamanda bu dünyaları inşa etmek için kullandıkları bir araç seti olması kulağa ilginç geliyor. Roblox’un elbette bazı rakipleri var (Epic Games bunlardan biri) ancak bunun gibi yapay zekâ tabanlı araçlar, acemi oyun geliştiricilerinin Roblox’u genç kullanıcılar arasında bu kadar popüler yapan popüler sanal alanları oluşturmaları için onu daha da cazip bir platform haline getirebilir.
Derleyen: Hatice Bulut