ChatGPT Yayıncılık Sektörü Üzerinde de Tartışmalara Sebep Oldu

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Yavuz Akyol
Ekleyen Yavuz Akyol
3 dk okuma süresi

ChatGPT’ye erişmenin ve kullanmanın ne kadar kolay olduğu göz önüne alındığında, bir yazarın chatbottan hikâye oluşturmasını ve bunu bir editöre göndermesini engelleyen nedir? Bu soru, beş farklı yayıncının yazı işleri ekibinin başkanlarına sorulduğunda, alınan cevap gayet basitti: hiçbir şey.

Bustle Digital Group, Gizmodo, Forbes, Hunker veya Trusted Media Brands’teki editörlerin veya içerik başkanlarının hiçbiri ChatGPT’nin bir hikâye oluşturacak kadar kullanılmamasını açıkça söylemedi veya ChatGPT’nin lansmanından bu yana serbest sözleşmelerini güncellemedi.

Yayıncılık sektörünün önde gelen isimleri konu hakkında şunları söyledi:

TMB İçerik Sorumlusu Beth Tomkiw, “Herhangi bir şeyin intihal olup olmadığını kontrol etmek için sürecimizde uyguladığımız adımlarımız var ve bu konuda bir açıklama yapmazsak durum kontrol edilemez hale gelecek.” dedi.

Serbest yazar ve editör olan Jill Schildhouse, birlikte çalıştığı yayıncılardan ChatGPT ile ilgili herhangi bir geri dönüş almadığını söyledi. Bu durum onu şirketlerin yapay zekâ tarafından oluşturulan içerikle ilgili politikaları konusunda habersiz bıraktı.

Schildhouse, “Satış noktalarımdan herhangi birinin yapay zekâ içeriği konusundaki duruşunun ne olduğunu bilmiyorum. Serbest çalışanlarının yapay zekâ içeriği göndermediğini nereden biliyorlar? İntihal endişeleri var mı? Bunu çevreleyen başka hangi etik kaygılar var? Yayıncılar, serbest çalışanları ile ChatGPT’nin nasıl kullanıldığına dair bazı yönergeler bulmak zorunda kalacak.” dedi.

Başka bir serbest yazar ve editör olan Alesandra Dubin, birlikte çalıştığı yaklaşık 15 yayıncıdan yalnızca birinin ChatGPT ile ilgili bir not gönderdiğini söyledi. Ancak Dubin, şirketin “açık bir politika değişikliğini ilettiğini ve katkıda bulunulan çalışmalarda yapay zekânın kullanılamayacağını” söyledi.

Dubin, “İntihal veya katkıda bulunduğum çeşitli kuruluşlarla yapılan sözleşmeler kapsamında benden ne beklendiği hakkında yanıtlanmamış veya benim bilmediğim birçok soru var. Yayıncıların gerçekten bazı yönergeler koyması gerekiyor ve yazarların kolay gibi görünen yolu seçmeden önce uzun uzun düşünmeleri gerekiyor. Çünkü içeriğinizde büyük bir hata yaptığınızda, okuyucularınızı kaybedersiniz ve o yayın muhtemelen bir daha çalışamazsınız.” dedi.

ChatGPT ve Yazarlar Karşı Karşıya

Serbest çalışanlar, hikâye oluşturmak için ChatGPT kullanıyorlarsa, mesleklerinin geleceği için endişelenmeli.

G/O Media’nın teknoloji sitesi Gizmodo’nun Genel Yayın Yönetmeni David Ewalt “Bir serbest çalışanın ChatGPT kullandığını öğrenirsem, o serbest çalışana neden ödeme yapayım? ChatGPT’yi kendim de kullanabilirim.” diye belirtti.

Knight Foundation’da teknoloji ve ürün yatırımlarıyla ilgilenen gazetecilik direktörü Marc Lavallee, “ChatGPT’nin yazarları modası geçmiş gibi gösterme potansiyeline sahip olduğundan yapay zekâ teknolojisinin işin çoğunu yapmaması gerektiği düşünüyorum. Şu anda, bu uygulamanın ne olduğunu anlamak için pratik yapma zamanı.” diyerek uygulamanın geliştirmeye açık olduğunu ifade etti.

Derleyen: Yavuz Akyol

Loading

Bu içeriği paylaş
Follow:
Yaşamının merkezine “Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir” aforizmasını yerleştirerek hayatta kalmaya çalışan edebiyat ve felsefe düşkünü birisi. Yazarlık alanında çeşitli deneyimlerinden sonra dijital dünyanın yakasından tutmak için dijitaliyidir’e katıldı. Yavuz’un dijitaliyidir için sloganı “dijital kendini geliştirmenin bir aracıysa iyidir” oldu.
Yorum bırak, puan ver